IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 юли

01:49 | 16.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 юли

Близо 60 000 са вече издадените електронни полици по "Гражданска отговорност"

в. Дневник

Сключените досега електронни полици по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" надхвърлят 58 хил., съобщиха за "Дневник" от Гаранционния фонд. Електронното сключване, което обаче не отменя хартиените договори, трябваше да започне най-късно от днес, но голяма част от застрахователните компании се свързаха със системата на фонда още в първите дни след пускането й и започнаха веднага да издават новите договори.

Досега има само два застрахователя, които не са се свързали с общата система, чрез която става сключването на полиците. Председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов обясни, че става въпрос за малки компании, като едната е подала заявление и до дни ще бъде свързана, очаква се и другата да направи същото.

Предваканционно: Горивата поскъпнаха с 10 ст.

в. Дневник

Само за седмица цените на дребно на горивата в България се повишиха с между 8-10 стотинки. В момента литър бензин А95 се търгува за 2.46/48, толкова е и дизела. А 98 пък се продава за над 2.60 лв. за литър, показва проверка на Дневник.

Вдигането на цените на горивата е типично за сезона на отпуските, показва практиката от последните години. Нивата от последните дни са близки до тези от февруари.

ДАНС проверява началника на президентския кабинет

в. Сега

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверява началника на кабинета на президента Георги Първанов - Никола Колев за изнасяне на класифицирана информация към САЩ, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента, цитиран от "Медиапул".

Изказването му бе във връзка с питане от Павел Шопов от "Атака" дали службите са предприели някакви мерки след публикуването на подобни твърдения в медиите. Борисов заяви, че ако ДАНС установи някакви данни за престъпление, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата.

ЧЕЗ ще праща сметките за ток по e-mail

в. Стандарт

Още другия месец всички битови потребители на компанията ЧЕЗ ще могат да получават сметките си в електронната си поща.

Ако искате да ползвате новата услуга, трябва да се регистрирате в интернет страницата на ЧЕЗ или да го обявите в центровете за обслужване на клиенти, съобщи БНР.

Удобствата са няколко. На първо място сметката се получава лично, няма кой да му види нито съдържанието, нито стойността на фактурата. Няма кой да я открадне или да унищожи.

Норвегия ни дава 126 млн. евро за културно наследство

в. Стандарт

126,6 милиона евро ще достигне подкрепата на Норвегия за български проекти, свързани с културното наследство, зелената индустрия и здравеопазването, каза в Габрово Дагфрид Йортхул, първи секретар на посолството на Норвегия у нас.

С парите ще могат да се разработват и програми за грижата за деца и младежи в риск като от 2007 година досега България е получила повече от 41 милиона евро.
Дагфрид Йортхул и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев откриха в центъра на Габрово пътуваща изложба, в която са включени постери с вече реализирани проекти по норвежката програма.

Започват масови съкращения в БДЖ

в. Новинар

В БДЖ започват съкращения на раздутия щат и уволнения на началници. „Ще има съкращения, защото има ужасно много хора, които не си вършат или нямат работа, самите железничари могат да ги посочат", заяви пред Нова телевизия новият шеф на дружеството Йордан Недев. Той извърши обиколка на поделенията.

Недев е шеф на компанията от 9 дни. Щатовете са раздути 4-5 пъти, особено в администрацията. Има безброй много началници и директори. Машинисти няма да се уволняват, а ще се назначават, бе категоричен той.
БДЖ се намира във фактически фалит, тъй като дължи над 800 млн. лева на банки и доставчици. В същото време дружеството има натрупана загуба от 2009 г., няма пари за ремонти, както и за текущи разходи и заплати. От 22 дизелови мотриси с климатици, 19 са повредени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още