IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 юли

07:36 | 15.07.11 г.
Преглед на печата за 15 юли

ГЕРБ обещава и спортистите да се пенсионират рано

в. "Сега"

Спортистите са поредната категория лица, която ще се сдобие с право за по-ранно пенсиониране. "Разработва се идея заслужили дейци на спорта да получат право да се пенсионират по-рано, а заслужили треньори да вземат държавен орден, който да носи със себе си и пожизнена стипендия", похвали се вчера спортният министър Свилен Нейков.

Вероятността подобна поправка да мине е много голяма, тъй като Нейков се ползва с особена подкрепа от премиера Бойко Борисов. България обаче непрекъснато е критикувана от международни финансови институции, че товари прекалено пенсионната система с привилегировани групи за ранно пенсиониране.

В момента около 160 000 души имат право да се пенсионират по-рано - полицаи, военни, миньори и др

Кадровите скандали на съдебната власт влязоха в евродоклада

в. "Сега"

Кадровите скандали в съдебната власт влязоха в доклада на Европейската комисия за България, който ще бъде огласен официално следващата седмица, научи "Сега".

В него е попаднала историята около оставките на Галина Захарова и Капка Костова от ВСС заради лобистката кадрова политика на съвета и бойкота на голяма част от съдиите на делегатското събрание, което трябваше да излъчи нови членове на ВСС.

Черновата на доклада е вече у нас и отговорните институции могат да правят последни бележки по нея. Скандалите обаче са споменати дипломатично, без да се дават оценки.

И банки ще бъдат глобявани за клевета срещу конкурент

в. "Сега"

Банките, които разпространяват невярна информация за свои конкуренти и така уронват престижа им, ще бъдат глобявани. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, подготвени от финансовото министерство. За подобно провинение трезорът ще отнесе глоба от 50 000 до 200 000 лв., а при рецидив санкцията може да стигне до 500 000 лв.

В момента под ударите на закона попадат граждани, фирми и медии. Ако например физическо лице разпространи невярна информация, наказанието е до 10 000 лв. Медиите пък могат да бъдат санкционирани с до 10 000 лв. за публикуване на подвеждащи данни, ако източникът е физическо лице. Ако е фирма, глобата скача до 150 000 лв.


Разсроченото плащане по "Гражданска отговорност" вероятно ще се запази

в. "Дневник"

Разсроченото плащане на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вероятно ще бъде запазено, казаха пред "Дневник" източници от парламента и от застрахователните компании. Промените в Кодекса за застраховането бяха внесени от правителството на 14 юни и в момента се обсъждат от депутатите.

Вчера те бяха приети на първо четене в бюджетна комисия, като сред тях беше и отпадане на разсроченото плащане. Депутати обаче се разбраха преди второ четене с нови текстове да запазят разсроченото плащане, което да става максимум на четири вноски.

Първоначално аргументът за отпадането на разсрочването е, че в момента много водачи плащат само първата си вноска. Някои застрахователи обаче вече издават стикери само за периода на вноската, което трябва да пресече порочната практика.

Неофициално от бранша посочиха наближаването на изборите като основна причина да отпадне предложението на правителството, което се подкрепя от Комисията за финансов надзор.

"Газпром" и RWE планират общи газови и въглищни централи

 в. "Дневник"

Руският газов гигант "Газпром" и германската енергийна компания RWE са на път да постигнат стратегическо партньорство за съвместно изграждане на газови и въглищни централи в Европа дни преди руско-германска среща на високо равнище, съобщи днес АФП.

"Производството на енергия е един от приоритетите на "Газпром" в Европа", каза изпълнителният директор на руската компания Алексей Милер, след като вчера подписа предварително споразумение с шефа на RWE Юрген Гросман в Рим.

По думите на Милер подписаният меморандум дава ексклузивни права на германската компания за три месеца да преговоря с "Газпром". Целта е създаването на джойнт венчър, който да включва съществуващи и нови газови и въглищни мощности в Германия, Великобритания и държавите от Бенелюкс.

250 пощи стават и книжарници

в. "Стандарт"

"Български пощи" започва да продава книги и учебници в своите станции в малки селища. Първоначално книжарници ще станат 250 пощенски станции в страната.

В пощенската станция в Перник (пл. "Кракра" 1) главният изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Деян Дънешки днес ще обяви инициативата "Да върнем книгите при хората". Целта е да поощрим четенето на книги, като улесним достъпа на хората до тях - особено в малките населени места, обясни той.

В пощенските станции ще се предлага и каталог на издадените български книги. Предстои зареждане на пощенските станции и с учебници, учебни помагала и книги за ученика.

„Софийска вода” планира шоков скок на цената

в. "Новинар"

„Софийска вода” нагло предоговаря условията на концесията, като готви ново увеличение на цената на водата. Бизнес планът предвижда до 20 процента повишение през 2012 г. и още до 13 процента през 2013 г. Това се посочва в отворено писмо на общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки относно скандалния нов план на дружеството.

Въпреки че е категорично отхвърлен от Столичния общински съвет, планът подлежи на одобрение единствено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), посочва Джамбазки. „Това е шоково повишаване на цената, без да е ясно защо и какво го налага. Обществото трябва да е запознато с тези факти, трябва да се знае какво се готви на София в навечерието на местните избори”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още