IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспектори проверяват плажовете за замърсяване с отпадни води

Увредена е защитена зона при строителството на Лот 4 на магистрала „Тракия”

17:27 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Екоинспектори проверяват плажовете за замърсяване с отпадни води

През юни започнаха проверките на плажовете по Черноморието. Проверени са обектите в Обзор, Поморие-Централен плаж, в бургаския квартал „Крайморие” и Созопол-Централен плаж, като не са открити нерегламентирани зауствания на отпадъчни води, съобщиха от министерството на околната среда.

Дружеството „Пътища Стара Загора” ЕАД е санкционирано с 5 хиляди лева за увреждане на защитена зона при строителството на Лот 4 на магистрала „Тракия”. Нарушените терени в защитена зона „Керменски възвишения” са възстановени.

В Смолян е спряна дейността на автомивка, стопанисвана от ”Кронос” ЕООД, тъй като дружеството не поддържа изправно пречиствателното си съоръжение. Така беше замърсена река Бяла и измря известно количество риба. Нарушителят ще трябва да зариби поразения участък.

От регионалната инспекция по околна среда в София е спряно производството на дървени въглища край село Врачеш, община Ботевград, извършвана от „Барези 1” ЕООД. Дружеството не е регистрирало произвежданото химично вещество.

Инспекторите в Хасково, Шумен, Пловдив, Велико Търново и Пазарджик са открили обекти, които заустват отпадъчни води без разрешително. Санкционирани са фирмите „Матев” ООД с 4 хил. лв., „Хибриден център по свиневъдство” АД - Шумен с 5 хил. лв. и „ЕТ „Тракийка 2002 – Иванка Димитрова” в с. Белозем с 2 хил. лв. На “Вароша” ЕООД - София и ”Пет интернешънъл” ООД, с. Пищигово са съставени актове.

Екоинспекцията в Бургас е наложила две санкции на молдовската фирма "Витла петрол" на обща стойност 144 хил. лв. за замърсяване на земната повърхност с бензин от преобърнати цистерни.

Дружеството ТЕЦ „Марица 3” АД – Димитровград е санкционирано с 12 хил. лв. за наднормено замърсяване на въздуха с прахови емисии от сгуроотвалите и за това, че не са монтирали допълнителни оросяващи устройства.

За неизпълнение на задълженията по управление на отпадъците са санкционирани кметовете на Калофер с 1400 лв. и на разградското село Китанчево с 1500 лв. Заради това, че не са преведени дължимите месечни отчисления по Закона за управление на отпадъците, община Белоградчик е санкционирана с 8 700 лв. като собственик на общинското депо.

Общо през юни от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са проверили 1 889 обекта и са издали 1054 предписания за отстраняване на нарушения. Съставени са 120 акта и 91 наказателни постановления на обща стойност 124 хил. лв. За увреждане или замърсяване на околната среда са наложени 20 санкции. Постъпилите суми по тях са 97 591 лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още