IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Агроминистърът прогнозира, че дървесината за огрев ще поевтинее

Шестте държавни горски предприятия са изпълнили 53% от годишните си финансови планове

15:59 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p align="JUSTIFY">
	Министърът присъства на демонстрация на дърводобив при пресечени терени с въжена линия. Снимка: МЗХ</p>

Министърът присъства на демонстрация на дърводобив при пресечени терени с въжена линия. Снимка: МЗХ

Цените на дървесината, която се предоставя за огрев на населението, ще бъдат по-ниски от досегашните. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при посещението си в Държавното ловно стопанство „Лъгът” в габровското село Стоките, съобщиха от земеделското министерство.

Според него промяната се дължи на конкурентната среда, в която работят новите шест държавни горски предприятия. Цените ще се определят от директорите на предприятията, но няма да бъдат по-високи от досегашната фиксирана тарифа от 25 лева на кубичен метър.

Найденов прогнозира, че е възможно цените да паднат дори наполовина. Той обяви, че предприятията в момента са изпълнили 53% от финансовите си планове.

Министърът припомни, че след съгласуване с Брюксел е взето решение да отпадне таванът от 300 хил. евро за финансиране на проектите по горските мерки от Програмата за развитие на селските райони.

За да бъдат насърчени общините да кандидатстват за залесяване, наскоро беше разрешено субсидиите по тези мерки да се авансират наполовина от размера на проектите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още