IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши концентрация на автомобилния пазар

Две дружества от групата „Порше" придобиват контрол върху част от активите на „Сакар ауто” ООД

15:35 | 14.07.11 г.
КЗК разреши концентрация на автомобилния пазар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Порше Имобилиен България” ЕООД  и „Порше Интер ауто БГ” ЕООД да придобият контрол върху част от активите на „Сакар ауто” ООД, съобщиха от ведомството.

Става въпрос за придобиване на земя, сгради, техническо оборудване и складови наличности, свързани с дистрибуцията на нови леки автомобили с марки Audi и Volkswagen, извършване на следпродажбен сервиз и продажба на резервни части.

Двете дружества са част от групата "Порше" и доставят леки автомобили, а "Сакар ауто" е оторизиран дилър на същите марки, поради което сделката е вертикална концентрация между предприятия на различни етапи от производството и реализацията, се казва още в съобщението на КЗК.

От друга страна "Порше Интер ауто БГ" продава Audi и Volkswagen на дребно, което се извършва и от „Сакар ауто” ООД. По тази причина концентрацията ще има и хоризонтален ефект върху продажбите на дребно на нови леки автомобили.

Според КЗК сделката няма да има негативен ефект върху конкуренцията. Пазарната структура няма да се промени съществено, поради което не се очаква да се създаде или засили господстващото положение на някой от трите пазара - продажба на нови леки автомобили, на резервни части, експлоатационен сервиз и поддръжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още