IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юли

07:11 | 14.07.11 г.
Преглед на печата за 14 юли

„Гражданска отговорност” ще се сключва само с електронна полица

В. „Дневник”

Застрахователните компании скоро ще трябва да свържат информационните си системи с Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност", за да започне електронното издаване и отчитане на полици.

На последното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) е приела промени в Наредба №42, с които компаниите ще имат срок от три дни след обнародването й в Държавен вестник да се свържат с фонда.

От 15 юли сключването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще бъде само електронно, а данните от нея ще постъпват в общата система. От надзора напомнят, че електронното сключване не отменя хартиените договори – полицата ще продължи да се разпечатва на хартиен носител и да се подписва лично от компанията застраховател и от клиента.

Отношенията на веригите с доставчиците ще се регулират законово

В. „Дневник”

Продължаващият от поне година спор между доставчиците и търговските вериги, който влезе в полезрението и на институциите, може да придобие законова регулация още в началото на следващата година. Създадената междуведомствена работна група, водещо в която е икономическото министерство, предлага промени в Закона за защита на конкуренцията, които да въведат регулации при "злоупотреба със значителна пазарна сила".

На този етап са изработени два работни законопроекта, според заключителните разпоредби на които трябва да влязат в сила от 1 януари 2012 г. В началото на седмицата идеите са били представени пред представители на бизнеса. И от двете страни по спора съобщиха, че все още се запознават с конкретните текстове. От икономическото министерство пък казаха, че "регулирането на пазарните отношения може да се постигне с промени в Закона за защита на конкуренцията", а работата по конкретни текстове продължава.

160 басейна във Варна работят незаконно

В. „Сега”

Около 160 басейна на територията на община Варна работят незаконно в разгара на сезона. Стряскащата статистика излезе след смъртта на 13-годишното германче Сара, коeто бе засмукано от аспиратор на плувен обект в курорта „Златни пясъци". От всичките 230 басейна в морската столица и близките комплекси са разрешени само към 70. „Но и останалите работят", заяви шефът на водното спасяване към БЧК-Варна Леврентий Силов.

Проблемът с охраната и пригодността на бесейните се дискутира дълги години. Всяко лято „картинката" се повтаря. За да може да функционира басейн, той трябва да бъде одобрен на място от междуведомствена комисия. За целта собственикът до края на май трябва да подаде искане за разкриване на обекта. След това комисията тръгва на обиколка, но до края на сезона не може да ги обходи всичките. Нещо повече - самите хотелиери дори не си правят труда да подадат заявление. Причината, че трябва да платат около 200 лв. такса на общината, а и да инвестират в спасители, удобство и безопасност. Тях никой не ги проверява. Комисията обикаля само собствениците, които са подадали молби. Във Варна това лято са 110.

Счетоводители докладват за пране на пари

В. „Стандарт”

Счетоводните компании, съдебните изпълнители и пощенските оператори ще бъдат задължени да предоставят на ДАНС информация за клиентите си, които извършват съмнителни сделки. Това приеха депутатите, като гласуваха на второ четене промени в Закон за мерките срещу изпирането на пари. За целта ще се организира обмен на информация между МВР, ДАНС, финансовото министерство и Върховната касационна прокуратура. Същевременно ЕК вчера предложи да се създаде европейска система за проследяване на финансирането на терористи.

Улесняват кредитирането на студентски семейства

В. „Новинар”

Младите студентски семейства скоро може да имат улеснени възможности за кредитиране. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Петя Евтимова, която уточни, че се обмисля вариант за такъв закон съвместно с Министерството на финансите. Предложенията за кредитиране на младите семейства дошли от младежки организации. Формациите настоявали да има правила при кандидатстване за средствата.

Един от исканите критерии ще бъде младото семейство да са студенти или поне единият от двамата. Обмисля се и предложението парите да се отпускат, ако двойката не е променяла постоянния си адрес в последните три години. Според Евтимова тези критерии са важни, защото ще покажат устойчивостта на младото семейство, на което се отпуска кредитът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още