IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът предупреждава за нелегален канал на стари храни от Гърция

Земеделски производители настояват ДАНС да се намеси в проверките за изплащането на субсидиите

11:16 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Агроминистърът предупреждава за нелегален канал на стари храни от Гърция

Има организиран канал за прекарване на храни с изтекъл срок на годност от Гърция към България, каза пред БТВ агроминистърът Мирослав Найденов.

„Ясно е, че в Гърция има криза. Потреблението е паднало и се търсят начини тези храни да бъдат продадени у нас“, обясни той по повод заловените вчера 7 тона старо месо и кашкавал с нередовни документи, прекарани през българо-гръцката граница. Това месо по принцип е за екарисажа, но са се опитали да го преработят на колбаси, обясни Найденов.

По повод масираните проверки на храните, предлагани в хотелите по Черноморието, той заяви, че са санкционирани над 300 обекта, основно хотели. Няма как менюто на един турист за ден в хотел с услуга all inclusive да струва от 3 до 5 лв. и храната да е качествена, посочи Найденов.

Той съобщи още, че 156 производители са поискали да бъдат компенсирани след епидемията с опасния щам на бактерията ешерихия коли в ЕС. Крайният срок за подаване на документи изтече вчера. Заявленията са за 5 млн. лв. Те ще бъдат изпратени в Брюксел, а компенсациите ще се изплащат следващите няколко месеца.

Междувременно земеделски производители, санкционирани от Държавен фонд „Земеделие“ заради субсидиите за обработваема земя, поискаха ДАНС да провери ситуацията в земеделието. Производителите са недоволни, че за едни и същи площи една година получават субсидии, друга година – не, а през 2010 г. дори бяха глобени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още