IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 юли

07:44 | 11.07.11 г.
Преглед на печата за 11 юли

Върховният съд спаси тавана на пенсиите
в. Сега

След двумесечно умуване Върховният административен съд постанови, че в България е нормално човек да взема само 700 лв. пенсия, макар че в конкретния случай има право да получава 995 лв. Решението на ВАС е поредното и окончателното, което потвърждава законността на т.нар. таван на пенсиите. Съдиите се позовават на становище на Конституционния съд от 1998 г., че той не е противоконституционен.

ВАС се произнесе по жалба на Иван Иванов, който през 2009 г. става поредният ограбен пенсионер от правилото, че възрастните у нас не могат да вземат повече от 35% от максималния осигурителен доход, независимо колко дълго са работили и върху колко висок доход са се осигурявали. От април 2009 г. до днес таванът е 700 лв., тъй като максималният доход беше замразен на 2000 лв.

България надмина всички в ЕС по ръст на разходите за труд
в. Сега

В България ръстът на разходите за труд остава много висок през първото тримесечие на 2011 г. Това показват данните на НСИ и Евростат. "Независимо от леката разлика в данните заради методологиите без съмнение по ръст на разходите за труд страната ни е европейски шампион", коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според Евростат за трите месеца страната ни бележи номинален ръст на разходите за труд от 7.8% на годишна база. За сравнение втората в класирането Унгария е с 5.6% ръст, а средният за ЕС-27 е само 2.7 на сто. Според НСИ общите разноски на фирмите за работна ръка за периода са се увеличили с 6.8% на годишна база. Някогашният шампион по този показател Гърция също отбелязва срив.

Официално: Руската банка ВТБ е един от кандидатите за "Булгартабак"
в. Дневник

Руската банка ВТБ стои зад фирмата "БТ инвест", която е един от кандидатите за покупка на "Булгартабак холдинг". Това потвърдиха официално от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в края на миналата седмица,  след като няколко дни бяха тиражирани предположения, че руската кредитна институция финансира кандидата.

Пред "Дневник" от ВТБ отказаха коментар на въпросите дали те участват в надпреварата за държавния дял в "Булгартабак" и какво е предизвикало интереса им.

Канадска компания откри ново златно находище край Брезник
в. Дневник

Канадската компания "Юромакс" (EurOmax Resources) обяви, че е открила ново златно находище на 80 метра под съществуващите ресурси на златно-сребърното находище в Брезник. Тези резултати са от първия пробив на геоложкия сондаж в наскоро открита голяма геофизична аномалия на юг от досегашната жила, съобщиха от компанията.

Пробите показват, че е пресечена жила със съдържание на злато от 3.03 грама на тон (г/т), 8.9 г/т сребро и 2.01% цинк на дълбочина от 238 метра.

Следят границата за внос на стари храни
в. Стандарт

Засилване на контрола по граничните пунктове и във вътрешността на страната e поискал земеделският министър Мирослав Найденов. Причината е зачестилият нелегален внос на храни с ниско качество, включително от страни от ЕС. Само вчера гранични служители са задържали два микробуса с млечни и месни продукти с изтекъл срок на годност от Гърция. По думите на министъра конкретната пратка е заловена след подаден сигнал, но заради продължаващата гръцка криза подобни случаи може да зачестят. Найденов е обсъдил с вътрешния министър Цветан Цветанов възможността полицаи да оказват съдействие на инспекторите от Агенцията за безопасност на храните при акциите им в страната.

Пазарлък определя цената на таксито
в. Стандарт

Такситата по Южното Черноморие масово возят на цени по договаряне, показа проверка на bTV. Цената се определя според това, как изглежда клиентът. Често за 2 километра пробег туристите плащат 15 лв. След въвеждането на тавана на тарифите в цялата страна таксиметровите водачи в Слънчев бряг останаха най-доволни - с максимален праг 3,50 лв. за километър. Това обаче не пречи на шофьорите да се пазарят с клиентите, за да вземат повече. Туристите вече са свикнали да се возят без включен апарат. Най-много плащат неориентираните чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още