IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 юли

08:55 | 09.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 юли

Част от поземления фонд ще стане "вноска" в неясен проект с Израел

в. Дневник

В сутрешното предаване на ТV 7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че за целите на подготвян общ проект с Израел за "регионална банка за производство на храни" България ще задели част от държавния поземлен фонд като вноска.

"Ние имаме едно немалко предимство - че България притежава немалка територия като държавен поземлен фонд, който е 2,5 млн. декара. Тези държавни ниви се отдават под аренда и част от тях могат да бъдат заделени, разбира се, комасирана част, която да бъде българската вноска, така да се каже, в този общ проект", обясни министърът. От думите му не стана ясно апортна вноска ли се има предвид, както и какъв ще е юридическият формат на този проект.

"Прагматизмът е свързан с това, че България притежава една от най-плодородните и чисти земи в света, това е факт. Обединявайки нашата чиста и плодородна земя с еврейските технологии, които са най-високите в света и, разбира се, с техните инвестиции, ние можем да направим една наистина регионална банка за производство на храни. А имаме ангажимента и на ООН и на ФАО, че това, което се произведе, може да бъде насочено и към нуждаещите се", заяви Найденов. По думите му в проекта могат да бъдат включени и пасища, тъй като израелците са водещи в света по отношение на  генетиката и техните крави са най-високо продуктивни.

Продаваме руски газ на съседите
в. Стандарт

България ще настоява в преговорите с Русия за доставка на газ да продава на трети страни неизразходваното синьо гориво. Това заяви в парламента министърът на икономиката Трайчо Трайков. Договорите с "Газпром" изтичат в края на следващата година и затова София и Москва са в процес на предоговаряне на доставките. Трайков допълни, че никога не е казвал, че ще преговаря за по-ниски количества газ от Русия, защото при вноса на големи количества те ще се продават на други пазари.

Според Трайков трябва да се разнообразят източниците на газ - там, където е възможно от местен добив, там, където е възможно от други източници, освен от Русия. "Ще купуваме този газ, който е най-евтин. Ако руският газ е най-евтин в бъдеще - по-евтин от местния добив, по-евтин от азербайджанския, тогава ще купуваме руски. Само че сравнение на цени може да има, когато има различни предложения", каза министърът.

Частни съдебни изпълнители продават 7 хотела по морето
в. Новинар

Седем хотела ще бъдат продадени на търг от частни съдебни изпълнители през този месец. Най-скъпият имот е обявен с първоначална цена 14,6 млн. лева. Първоначалната обща стойност на имотите е 20 млн. лв. Повечето от обектите са обявени за продан заради натрупани дългове към банки или фирми. Най-скъпият имот - поморийският ваканционен комплекс „Рич Деди", е обявен с първоначална цена от 14,6 млн. лв. и ще се продава на търг, който ще се проведе на 22 юли.

Тризвездният хотел „Марс” в Св. Влас също излиза на продан за 1,96 млн. лв. като огледите са възможни до 25 юли. Сградата е собственост на 2 фирми, едната от които натрупала задължения към другата. Хотелът е с ресторант, басейн и застроена площ от 344 кв. м. Заради непогасени кредити към банка, несебърски хотел ще се разиграе на търг на 21 юли с начална цена от 496 000 лв.

И НАП призна, че депутатските безотчетни пари трябва да се облагат
в. Сега

Ден след като на бял свят излезе писмо на шефа на НАП Красимир Стефанов до председателя на НС Цецка Цачева, от което става ясно, че депутатските безотчетни пари в размер на 1400 лв. не могат да бъдат облагани, защото няма законово основание за това, Стефанов призна пред "Сега", че все пак е редно върху сумите да се плаща данък.

"Досега това не е правено, но и никъде не е записано, че трябва. Според мен най-добрият начин да се изчисти проблемът е, като се направят промени в законодателството, с които парламентът да бъде задължен да удържа 10% от т. нар. представителни, а удържаният данък да влиза в държавния бюджет", обясни шефът на приходната агенция. "Сега" вече писа, че подобен вариант вече се обсъжда в ПГ на ГЕРБ, но в нея няма единно мнение по въпроса.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков разбуни духовете в ГЕРБ с изказването си, че не е правилно безотчетните пари да се прибавят към депутатската заплата, без да се облагат. Това предизвика бурно негодувание от ГЕРБ, а шефът на ПГ Красимир Велчев настоя вицепремиерът да направи своя проверка и да се извини на депутатите.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още