IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 юли

07:00 | 08.07.11 г.
Преглед на печата за 8 юли

Икономическото министерство пренебрегна мораториума за шистовия газ

В. Сега

Министерството на икономиката използва нормативни хватки, за да неглижира решението на общинския съвет на Нови пазар да не се позволява на американската компания "Шеврон" да проучва и търси шистов газ в района. Местният парламент реши единодушно да се наложи мораториум върху всякакви действия, докато не бъде изготвена оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) от независими международни експерти.

Юристите от ведомството на Трайчо Трайков обясниха вчера пред "Сега", че високо ценят загрижеността на местните власти, но в конкретния случай решението било неприложимо, тъй като се основава на Закона за опазване на околната среда. Според него ОВОС се прави едва когато се стигне до добив на шистов газ, а договорът с "Шеврон" е само за търсене и проучване. Освен това икономическото министерство действало по разпоредбите на Закона за подземните богатства, а не по екозакона.

Путин наддава за Булгартабак

В. Стандарт

Руският премиер Владимир Путин протяга ръка към "Булгартабак". Правителствената банка на Москва ВТБ (Внешторгбанк) стои зад третия кандидат в надпреварата за тютюневия ни холдинг BT Invest. Представител на компанията сам обяви, че руската банка подкрепя сделката.

ВТБ е втората по големина руска банка и правителството притежава 75,5% от акциите й. Тя на практика е държавната външнотърговска банка, създадена през 1990 г. Сред дъщерните й компании има и лизингова, застрахователна, пенсионен фонд, факторинги др. Има 12 дъщерни банки - в страните от ОНД, 4 в Европа - Австрия, Кипър, Германия и Франция, също така в Грузия, Ангола и Виетнам. Представителства на банката има в Италия, Китай, Индия. Активите на групата са 4,290 трилиона рубли към 27 април 2011 г.

Строят “Струма” най-евтино

В. Стандарт

Отсечката между Дупница и Долна Диканя ще бъде най-евтиният магистрален път у нас. Най-ниската оферта за изграждане на отсечката от магистрала "Струма" в размер на 58,5 млн. лв. е на българо-италианския консорциум "Струма 1". В сдружението влизат италианската компания "Импреза" и родните фирми "ГБС" и "Пътстрой 92".

Цената от 1,78 млн. евро на километър без ДДС е най-ниската достигана на търгове у нас. Тя няма да бъде обосновавана допълнително пред комисията на пътната агенция, защото офертата не е по-ниска от 30% от средната, получена в търга, каквито са условията на състезанието. Рекорден брой кандидати бяха допуснати до отваряне на ценовите оферти - 17.

"Информационно обслужване" пак взе почти цялата ИТ поддръжка на финансите

В. Дневник

"Информационно обслужване" (ИО) отново ще поддържа ИТ системите на Министерството на финансите, съобщиха за "Дневник" от ведомството на Симеон Дянков. На 1 юли е бил подписан окончателно и последният договор по нея.Това е контрактът за лот 3 от поръчката, който е за поддръжката и развитието на приложния софтуер на МФ. За изпълнител по нея беше избран консорциумът Ви Си Ей ДЗЗД ("Абати", "Верео" и "Сиела софт пъблишинг"), който спечели търга в началото на миналата година, но след като за този период не започна да изпълнява задълженията си, фианнсовото министерство е подписало с "Информационно обслужване", на което е и принципал.

Договорът е подписан на базата на възможността, която дава Законът за обществените поръчки, възложителят да се договори без обявление с нов изпълнител. Стойността на договора е 5.24 млн. лв. до края на годината, а срокът му е 1 година. През 2010 г. консорциумът Ви Си Ей ДЗЗД поиска 7.24 млн. лв. за 3 години.

Употребата на мобилен интернет расте с трицифрени темпове

В. Дневник

Употребата на мобилен интернет в България расте с трицифрени темпове, но въпреки това мобилните оператори у нас не планират да променят политиката си при представяне на тарифни планове и да ограничават трафика подобно на телекомите в САЩ и Западна Европа.

Това показва проверка на "Дневник" сред българските оператори, които коментират, че към края на първото тримесечие услугата генерира около 20% от приходите им, а потребителският интерес към нея не спира да се увеличава паралелно с продажбите на устройства за достъп като смартфони, таблети и т.н.

Бумът в употребата на мобилен интернет обаче омаломощи инфраструктурата на телекомите в развитите държави и те се принудиха да въведат ограничения, за да издържат инфраструктурно, тъй като инвестицията в осъвременяването на мрежите им е твърде висока, а потребителите преминават към смартфони по-бързо от всички очаквания.

Дянков бил заблуден за депутатските заплати

В. Новинар

„Финансовият министър Симеон Дянков е подведен с твърденията за размера на депутатските заплати”. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев по повод скандала с размера на възнагражденията на народните представители.

Преди време стана ясно, че финансист № 1 чака анализ на депутатските заплати. „Трябва да има някакво градиране на това колко работиш, какви са ти правомощията, колко са ти задачите и смятам, че един министър-председател, министър на финансите, министър на екологията, който и да е министър, има доста повече отговорности от средния депутат”, аргументира се преди дни Дянков.

„Всеки ден даваме обяснения, че нямаме сестра. Има служби, нека всеки да си върши работа в тази държава, има институции, които да проверяват. Не ме карайте да се оправдавам за неща, които не са така“, коментира Велчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още