IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно през май отчита повишение от 0,4% спрямо април

Най-голям ръст има при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - 3,2%

14:43 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно през май отчита повишение от 0,4% спрямо април

През май 2011 оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени* се повишава с 0,4% спрямо предходния месец, показват предварителни сезонно изгладени данни на НСИ.

Ръст е отчетен в четири икономически дейности: в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 3,2%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,1%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1% и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,1%.

Спад се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1,6% и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,4%.

Спрямо май 2010 оборотът, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, се покачва с 1,6%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” на годишна база:


Графика: НСИ

Оборотът през май 2011 г. спрямо същия месец на 2010 г. нараства в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7,2%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7% и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,8%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,3% и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,8%.

* Влиянието на цените се елиминира чрез дефлиране на оборота, като се използват индексите на потребителските цени. За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още