IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 3 млрд. лв. ще инвестира министерството на отбраната до 2020 година

Австрия харчи най-много за военнослужещите, а България е на едно от последните места в ЕС

10:32 | 06.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Близо 3 млрд. лв. ще инвестира министерството на отбраната до 2020 година

Близо 3 млрд. лв. ще инвестира Министерството на отбраната (МО) в приоритетни проекти в периода от 2011 до 2020 г., съобщи заместник-министърът на отбраната Валентин Радев на конференция за бъдещето на българската отбранителна промишленост.

Около 2 млрд. лв. са заложени в 13 приоритетни проекта за модернизацията на армията Сред тях са изграждане на батальонна бойна група в състава на една от механизираните бригади, модернизиране на фрегатите от клас Е-71, поддръжка на самолетите МиГ-29, логистична подкрепа за вертолетите "Пантер" и "Кугър" и др.

За снабдяването на армията с нов тип бойни самолети ще са необходими още около 1 млрд. лева.

Според Радев основната цел на министерството е да задържи разходите за отбрана през следващите години в рамките на 1,5 на сто от БВП. По брой военнослужещи на десет хиляди души от населението България се нарежда на второ място в Евросъюза с 45 военнослужещи. Следват Румъния и Белгия с по 35, Литва - 24, Чехия - 23, Ирландия - 21, а на последно място е Австрия с 12 военни

На първо място в тази статистика е Гърция със 119 военнослужещи на 10 хил. души, но южната ни съседка вече има 108 свръхмодерни самолета F-16, докато ние все още се чудим как ще се снабдим с 8 модерни въздушни машини, коментира Радев.

Ако се погледне колко харчат държавите за един военнослужещ, Австрия е на първо място с около 35 хил. евро, докато България е на едно от последните места с 5 хил. евро за един военнослужещ. Според Радев бъдещето на армията е в по-малък брой, но по-добре обучени военнослужещи и в технологично добре осигурена структура.

Радев посочи, че намаляват задълженията на министерството към българския бизнес. През 2009 г. МО е дължало 576 млн. лв. на доставчици и изпълнители, през миналата година - 130 млн.  лв., а през тази година – 102 млн. лв. През миналата година ведомството е трябвало да разплати към чуждестранни фирми 157 млн. лв., а през тази година 3 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
Тука е най-голямата корупция! Липсата на прозрачност винаги може да бъде оправдана с "военна тайна", а идотските решения с "геостратегически интереси". Богата България има втората (след фалиралата Гърция, която ще трябва да я съкрати драстично) по големина армия като % от населението в ЕС, близо 4 пъти по-голяма примерно от една бедна Австрия (то затова те са бедни, а ние богати) . Все хора, дето не произвеждат нищо, живеят цял живот на гърба на обществото, ползват най-големите отпуски и привилегии, харчат едни пари, и се пенсионират най-млади и с най-високите пенсии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 13 години
безмислени харчения на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още