IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba проучва възможностите за строеж на еко въглищна електроцентрала

Японците искат да изградят в лигнитния въглищен басейн Марица - изток централа със система за улавяне на вредните емисии

18:26 | 05.07.11 г. 2
Toshiba проучва възможностите за строеж на еко въглищна електроцентрала

Японската Toshiba ще проучва възможностите за изграждане на термална въглищна централа със съоръжение за „улавяне” и съхранение на вредните емисии в България, съобщават от компанията, предаде Ройтерс.

Според агенцията, проектът е част от плана на страната да увеличи енергийната ефективност и да редуцира изпусканите в атмосферата вредни газове съгласно изискванията и целите на Европейския съюз.

Електрическата енергия от термалните централи съставлява 50% от произвеждания ток в България, отбелязва агенцията.

Toshiba ще проучва възможностите да построи централата в лигнитния басейн Марица – изток. В комплекса „Марица – изток” се произвежда 30 процента от електроенергията в страната.

Партньори на японската компания ще бъдат Schlumberger Carbon Services, Taisei Corporation и Софийският университет. Проучването ще започне през юли 2011 г. и ще приключи през март 2012 г.

В същия лигнитен басейн функционират още две термални централи. AES Corp пусна своята през юни, като капацитетът й е 600 мегавата. Contour Global наскоро приключи сделка с Enel за ТЕЦ „Марица Изток 3”, който е с мощност 908 мегавата.

За инвестиционните намерения на Toshiba още през месец март тази година съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. За изграждането на нова електроцентрала в района се говори от години, като правителството на Тройната коалиция дори създаде работна група, която трябваше да разработи условията за избор на консултант по строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hah
преди 13 години
А една централа даже им липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ilkox
преди 13 години
Ама едно вярно число няма в тази информация - това мегаватите на двете цитирани ТЕЦ или процентите на произвежданата ел. енергия - всичко е много, много около.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още