IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекцията по труда и НАП започват проверки в цялата страна и по Черноморието

Целта е намаляване на работещите без трудови договори

16:33 | 04.07.11 г. 1
Инспекцията по труда и НАП започват проверки в цялата страна и по Черноморието

Масови проверки за гарантиране на трудовите и осигурителните права на работещите хора започват Главна инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция за приходите (НАП) в цялата страна и по Черноморието от днес, съобщиха от ГИТ.

Акценти на съвместните инспекции ще са наличието на сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на НАП за сключения договор и връчено на работника копие от уведомлението, подаване на декларациите за дължими осигурителни вноски и тяхното редовно начисляване и внасяне, режимът на реалното работно време, навременното изплащане на трудовите възнаграждения, полагане на труд от непълнолетни, както и укриване на обороти и дължими данъчни задължения.

Целта на масираните проверки е намаляване на работещите без трудови договори и на фиктивно определен 4-часов работен ден, а в действителност да се полага труд в рамките на 8 и повече часове, затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна, особено тези със сезонен характер на дейността и по Черноморието.

Проверките ще се извършват и в извънработно време, през почивните дни и през нощта, за да бъдат намалени до минимум възможностите за избягване на контрола от страна на недобросъвестни работодатели.

Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори, размер на работния ден, заплащане на труда и осигуровки.

Независимо от другите предприети мерки Дирекциите „Инспекции по труда” подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за всички случаи, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Не ги е срам! Хората са толкова предприемчиви и поели риск, а те така да им развалят бизнеса:))) За тяхно успокоение / на работодателите/, ще кажа, че цялата работа е "много шум за нищо" ! Ще ги щипнат с глобички по размер равни на сервитьорски бакшиш и са си пак те! Няма страшно тук е България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още