IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът доказа, че определянето на такса "смет" в София е дискриминационно

Изчисляването на таксата по имуществен признак е вид нарушение, се посочва в решение на Комисията за защита от дискриминация

14:00 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът доказа, че определянето на такса "смет" в София е дискриминационно

Определянето на такса „смет“ в София е пряка дискриминация по имуществен признак. Това съобщи изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод решение на Комисията за защита от дискриминация от 21 юни 2011 г., обявено въз основа на жалба срещу начина на изчисляване на таксите, съобщиха от пресцентъра на камарата.

Жалбата на БСК е внесена по повод решение на Столичния общински съвет от 2009 г. за определянето на размера на таксата за битови отпадъци.

Столична община е въвела различни основи за определяне на таксата и различни размери на ставката (разликата е не по-малко от 7,5 пъти), според вида на имотите, каза Данев. Аналогични са размерите на таксите в останалите общини на страната, посочват от КЗД. 

Затова и констатацията на комисията е, че съществува дискриминация по имуществен признак, по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

Тази практика нарушава закона, защото едни и същи услуги за почистване, сметосъбиране, сметоизвозване и депониране се предоставят при различни условия, според вида на ползвателя, се посочва в мотивите на комисията.

Експертите от комисията са препоръчали на Столичния общински съвет да приеме нова наредба за такса „смет“.

Зам.-кметът на София Мария Бояджийска коментира през юни, че сегашният начин за определянето на таксата не е много справедлив, но изчисляването на таксата за битови отпадъци на човек е неприложимо.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още