IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юли

07:48 | 04.07.11 г.
Преглед на печата за 4 юли

Депозитите стават все по-важен източник за финансиране на банките
в. Дневник

Банките все повече разчитат на средствата на домакинствата като основен източник за финансиране и депозитите от местното население и фирмите продължават да заместват ресурса, привлечен от външни източници - обичайно банките майки. Това става ясно от последния бюлетин "Банките в България" на БНБ. Там се посочва, че ресурсът от домакинствата засилва ролята си на основен източник на финансиране за банките и така се запазва тенденцията към увеличение на привлечените средства от вътрешни източници.

Тази линия в банковия сектор се наложи още в началото на кризата, когато международните пазари на практика "затвориха" заради оттеглянето на доверието, а големите банкови групи преустановиха финансирането на дъщерните си поделения.

Три години "Мини Марица-изток" са мамили в транспортна поръчка
в. Дневник

Две поредни ръководства на "Мини Марица-изток" за периода 2006 – 2009 г. са причинили вреди на държавата за 135 264.21 лв. само по една поръчка – превоз на работници и служители. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която приключи в края на май.

Дължимата сума от начислени неустойки плюс причинените вреди към момента се изчислява на 177 765.74 лева. Отделно одиторите не са успели да съставят около 20 акта за административни нарушения заради изтеклия им давностен срок от три години.

Концесионни такси ще отиват за наука
в. Сега

Министерството на икономиката има нова идея за намиране на пари, с които да подпомага фирмите за инвестициите им в наука и иновации. "Обсъждат се различни източници на държавно финансиране, вкл. и част от концесионните възнаграждения за подземни богатства да се използват за тази цел", съобщи през уикенда министър Трайчо Трайков. Сега концесионните такси отиват в бюджета и в Сребърния фонд.

Друга идея на Трайков е да се въведе данък "иновации". Той ще се събира в специален фонд. Закостенелите предприятия ще плащат данъка, а иновативните ще ползват фонда.

Сребърният фонд остана без приходи през май
в. Сега

И една стотинка не е влязла през май във фонда за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система, в който към края на миналия месец са натрупани 1.767 млрд. лв. Това става ясно от статистиката на финансовото министерство. През миналия месец не само няма преводи от държавния бюджет, но не са отчетени и приходи от лихви по депозити. Обяснението на финансите е, че депозитите в БНБ са предоговорени за по-голяма срочност, за да донесат по-високи постъпления.

Новият ред за инвестиране на парите на т.нар. Сребърен фонд е от началото на тази година и заради него не е имало вноски от лихви и през януари. Срочните депозити в БНБ са за два, три и шест месеца и се очакваше те да повишат доходността на парите във фонда до 0.35%. При депозити месец за месец тя варираше между 0.1 и 0.15%.

Паркингът подяжда ваканцията
в. Стандарт

Двойно по-скъпо излиза тази година морето с кола. Оказа се, че разходите за автомобила са повече от тези за децата. За едно денонощие паркингът в курорта Златни пясъци например излиза 48 лева по най-ниската тарифа, която е 2 лв. на час. Ако гостите застъпят дори и първите само пет минути на следващия час, трябва да плащат по 4 лева. Престоят на возилото за денонощие излиза точно колкото ол инклузива в тризвезден хотел. Разбира се, повечето тузарски хотели включват паркинга в цената на ол инклузива за гостите си. Но останалите предпочитат да си платят, за да са сигурни, че паякът, който шета из курорта, няма да им вдигне автомобила. Санкцията е 54 лв., а допълнително се плаща по 2 лв. на час престой.

В последно време гости и летовници от страната паркират колите си във Варна, въпреки че в сезона дефицитът от места и там е крещящ. Платеният паркинг струва между 50 стотинки и 1 лев. Тарифите и в двата случая са по-евтини и затова летовниците оставят колите си в морската столица и вземат рейса до курортите.

Държавният резерв ще купува пшеница
в. Стандарт

Държавният резерв тази година ще купи пшеница от новата реколта от Втора Б група, обяви Емил Колев, представител на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" на провелия се открит Консултативен съвет по зърното в Добрич. "По разбираеми причини, защото при нас всичко е секретно, не мога да съобщя какви количества ще бъдат купени, но ще се ползва посредничеството на лицензирани стокови борси", каза Колев. Той допълни, че резервът ще следи цените и ще купува, когато са най-изгодни за държавата. Специалистите прогнозират среден добив от 400 кг от дка. В Добричко са ожънати едва 0,74% от площите, засети с пшеница, и средният добив засега е 340 кг/дка.

ГЕРБ обяви 48 от кандидатите си за кметове
в. Новинар

ГЕРБ обяви 48 от кандидатите си за кметове. От тях 5 са депутати, 22 са действащи градоначалници, издигнати и на миналия вот от партията. Областните управители, които са се запътили към местната власт пък, са само 4.

Известни са кандидатите за 9 от обласните градове. В битката за Бургас се включва досегашният кмет Димитър Николов. За него Цветанов не спести похвали, като го предели като един от най-добрите градоначалници в страната, а според социологическите проучвания имал едно от най-високите одобрения сред политиците. В Пловдив управлението ще се опита да спечели Иван Тотев, който е един от губернаторите в редиците на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още