IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпите ток, газ и парно ще натежат на бизнеса

Крайните клиенти също ще поемат част от повишението в цената на енергийните консумативи, смятат трима икономисти

10:26 | 01.07.11 г.
По-скъпите ток, газ и парно ще натежат на бизнеса

Поскъпването на тока, парното и природния газ ще натовари и без това затруднения от икономическата обстановка бизнес, както и крайните клиенти. Около това мнение се обединиха икономистите Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Теодор Георгиев, предаде БТА.

„Повишаването на цените на енергийните консумативи за бизнеса неминуемо ще доведе и до повишение на цените на продуктите, макар и не със същия процент и основната тежест ще поеме крайния клиент“, заяви Георгиев.

„За малкия и среден бизнес повишението на цените на електроенергията ще бъде допълнителен разход на фона на стагниращото вътрешно потребление“, коментира Лъчезар Богданов.

Според него ценообразуването в енергетиката трябва да престане да се използва като инструмент за правене на социална политика и да започне да отразява реалностите на пазара.

Петър Ганев допълни, че дейността на бизнеса е до максимум оптимизирана, а има фирми, които са на ръба на оцеляването. Всяко покачване на разходите - в случая цени на ток, газ и парно, ще ги натовари допълнително.

Допълнителен разход за бизнеса е и повишаването на минималната работна заплата. Според Теодор Георгиев повишението на минималната работна заплата ще доведе основно до повишение на осигуровките, които се плащат от работодателите за хората, осигурени на минимална работна заплата. Работодателите от малкия и среден бизнес ще трябва да плащат с около 10 процента по-високи осигуровки към бюджета, посочи той.

Ръстът на минималното възнаграждение няма да доведе до ръст на доходите, категорични са икономистите. Доходите на повечето българи няма да бъдат компенсирани, защото не са административно определени, а се влияят от пазара на труда и това какво се случва там, коментира Петър Ганев.

Ръстът на минималната заплата няма да компенсира увеличението на енергийните консумативи, смятат още икономистите.

„Не може повишаването на минималната работна заплата да тушира поскъпването на цените на ток, газ и парно и не това е необходимо“, смята Лъчезар Богданов. „Трябва да има ръст на инвестициите и оттам по-голяма икономическа заетост, но ние продължаваме да губим работни места, така че няма как да се очаква да растат доходите“, коментира още той.

Петър Ганев посочи, че през последните месеци броят на хората, регистриращи се като безработни, се запазва същият, но много по-малко хора си намират работа, отколкото преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още