IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 8% е намалял броят на търсещите работа през юни

Инженери, програмисти, мениджъри и търговци се търсят най-много, по данни на компаниите за подбор на персонал

10:23 | 01.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
С 8% е намалял броят на търсещите работа през юни

Секторите ИТ и телекомуникации, финанси и търговия са търсели най-много нови служители през юни. Това показва месечното проучване на Investor.bg, основано на данни на водещи компании за подбор на персонал.

По данни на Jobtiger.bg през юни с малко повече от 8% е намалял броят на търсещите работа спрямо месец май 2011, а само с 3% е нараснало търсенето от страна на работодателите спрямо предходния месец. Слабият ръст е характерна тенденция за лятото и е свързана с отсъствието на служители заради отпуските. Така кампаниите за набиране на служители се отлагат за по-активните месеци.

През изтеклия месец отново най-голям брой търсени специалисти се наблюдава в секторите информационни технологии, компютърна техника – софтуер, както и продажби, обслужване на клиенти и търговия на дребно и едро, внос, износ. Друга област, където търсенето на персонал се увеличава, са административните и обслужващи дейности.

От "Менпауър България" отбелязват продължаващото засилено търсене на служители в секторите информационни технологии (ИТ) и телекомуникации, специалисти в центровете за изнесено обслужване на клиенти (кол-центровете), софтуерните разработчици плюс финансови позиции—счетоводители, ръководни постове, свързани със събиране на вземания от корпоративни клиенти, както и инженери по поддръжка на техника.

“Търсят се повече ИТ инженери и разработчици”, коментира Радостина Георгиева, консултант „Постоянни назначения” в компанията.

По данни на Horizons през юни заявките на рабодателите са за: програмисти – C++, инженери телекомуникации и VoIP, електроинженери, специалисти по обслужване на клиенти с немски или английски, инженери в производството, технически директори, търговци на телекомуникационни услуги.

„Някои от проектите за откриване на позиции за нови работни места от май продължиха и през юни, тъй като се намират трудно специалисти. Този проблем се наблюдава за търговци в областта на телекомуникационните услуги, програмисти, специалисти поддръжка в контактните центрове. Подобни специалисти ще се търсят и през следващите месеци“, коментира Николай Николов от компанията.

Николов допълва, че се запазва и търсенето на средни мениджърски позиции плюс тясно специализирани и квалифицирани специалисти. От страна на кандидатите имаме леко понижен интерес, най-вероятно поради сезонните фактори на заетост в туризма. От друга страна времетраенето на проектите по намиране и привличане на специалисти вероятно ще се удължи поради летните отпуски. В нивата на възнаграждение не се отчитат големи колебания.

Навлизаме в периода, в който леко намалява търсенето на служители, това ще продължи и през юли и август, потвърждават и от Synectica. При тях заявките са основно за позиции в областта на продажбите и маркетинга (например маркетинг мениджър), транспорта и спедицията.

Фокус върху ИТ сектора

От фокусираната върху ИТ сектора компания за подбор на персонал Bulwork уточняват, че продължава търсенето на програмисти (.Net, Java, PHP), QA и мрежови инженери. Все повече компании откриват стажантски програми, наблюдава се и засилено търсене на младши програмисти с образование в сферата на информационните технологии.

Увеличава се търсенето на програмисти с малък професионален опит или току що завършили. Това се дължи на отворените стажантски програми, в които се обучават предимно дипломирали се студенти.

Кариерни възможности

Месеците преди летния сезон богати на кариерни възможности са и различните нива в сектора на продажбите, маркетинга, обслужването на клиентите и управлението на различтни проекти, заяви Анна Вдовичина от компанията AIMS Human Capital.

Традиционно силно остава търсенето на специалисти в сферите ИТ, инженеринг, финанси и счетоводство. Актуалните отворени мениджърски позиции към средата на годината остават в стария формат- мениджъри бизнес развитие и експанзия, търговски мениджъри, изпълнителни директори на навлизащи тепърва в България компании, допълва Анна Вдовичина.

Какво се случи през полугодието?

През изминалото полугодие отново сме свидетели на стартиращи инициативи за изграждане на центровете за изнесени услуги и разширяване на структури на съществуващи компании в секторите производство, ИТ и бързооборотни стоки. За търговията с бързооборотни стоки тенденцията в търсенето на кадри е частична и е резултат от влиянието на сезонността на бизнеса, посочи още Анна Вдовичина.

Експертите наблюдават и устойчив интерес за стартиране на операции в България от страна на чуждестранни инвеститори в различни индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 01.07.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julliano
преди 13 години
Голяма работа е това стъкмстиката. А някой да направи невронната връзка с обстоятелството, че през летния сезон много от регистрираните безработни отиват да работят "на черно" в т.нар. черноморски курорти? И съвсем естествено вече не присъстват в стъкмистиката, а обслужват навъсено горките туристи по морето, и това срещу заплати с таван 350 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още