IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 юли

07:44 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 юли

Европарите удвоиха обществените поръчки

в. Дневник

Държавата и общините са сключили обществени поръчки за двойно повече пари през първите шест месеца на годината. За периода са подписани 7993 договора за 2.3 млрд. Лева при 6382 за 1.4 млрд. лева година по-рано, показват данните на Агенцията за обществени поръчки.

Причина за повишението е активизиране на европроектите. Те пък са позволили на общините да насочват повече средства от бюджетите си за разходи, които заради кризата бяха ограничени през последните години. Най-голямо е увеличението именно при договорите за строителство и при поръчките за доставка. Малък спад има при услугите.

Спецсъдът се отлага за 2012 г., ВСС прати на поправителен кандидат

в. Дневник

Висшият съдебен съвет (ВСС) даде втори шанс на единствения кандидат за шеф на апелативния специализиран наказателен съд, като реши да отложи гласуването за него за следващата седмица. Росен Русев, и.д. ръководител на Окръжния съд в Хасково, получи отсрочката, защото при изслушването му не се разбра какво е виждането му за институцията.

Междувременно, след като ВСС все пак избра Борислав Сарафов и Светлозар Костов (прокурор по делото срещу „Октопод“) за ръководители на Апелативната и първоинстанционната специализирана прокуратура, стана известно, че ГЕРБ отново иска да отложи започването на работата на спецструктурите.

Министър Дянков засекрети данните за част от партийните субсидии

в. Сега

Финансовият министър Симеон Дянков отказа да съобщи към кои партии се превежда държавната субсидия за независимите депутати, под претекст че това са лични данни. Министърът на практика отказа да информира данъкоплатците как разпределя техните пари за нуждите на парламентарната демокрация.

Информация за това къде отиват парите на независимите депутати поискаха най-напред от "Атака". За да получат своя дял от субсидията, отцепилите се от своите партии депутати трябва да декларират принадлежност към друга формация. Тъкмо тези декларации според Дянков са лична информация.

АЕЦ "Козлодуй" ще плати 11 млн. лв. за стрес тестове

в. Сега

Изработката на стрес тестовете и провеждането им ще струва на АЕЦ "Козлодуй" към 11 млн. лв., става ясно от Регистъра на обществените поръчки. Търгът обаче е пуснат, преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че може да се проверяват и спрените III и IV блок на централата.

Кандидатите да правят стрес тестовете са 10. Сред тях са участници, работили вече по атомни проекти в България, като "Риск инженеринг" и "Уорлипарсънс", френската "Арева", която е подизпълнител в "Белене", американската "Уестингхаус", която иска да доставя ядрено гориво за "Козлодуй", и др.

Фермери раздават парите от Европа

в. Стандарт

Фермерите ще разпределят сами помощите от Европа. Парите, които Брюксел дава за единица площ, ще се превеждат на националните браншови организации. Техни експерти пък ще разпределят сумите между членовете си вместо служителите на Държавен фонд "Земеделие".

Право на това дава новият закон за браншовите организации в земеделието, който се гледа в аграрната комисия в парламента. Той предвижда представителните национални организации от съответните браншове да получат право да поемат част от функциите, които в момента се извършват от държавната администрация.

Производителите са длъжни с всяка изминала година да отделят повече пари за реклама на продуктите. Снимка архив "Новинар"

Магазини рекетират бизнеса с такса „юбилей”

в. Новинар

Има търговски вериги в България, за които се знае, че не печелят основно от продажбите си, а от това, което събират като всевъзможни такси. Други пък си слагат такса „юбилей”. Общото мнение е, че при подписване на годишния договор между търговеца и доставчика, в документа магазините са си включили не само 13-ата заплата, но и годишния бонус.

Оттам нататък продажбите за големите вериги остават на заден план, тъй като те си гарантират един сигурен приход от маркетингови бюджети, входни такси и всевъзможни други плащания. Търговците искат да знаят какво ще получат от доставчиците, а не какво ще успеят да продадат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още