IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Учените искат 110 млн. лв. държавна субсидия за 2012 година

БАН се нуждае от 25 млн. лв. допълнителна бюджетна издръжка до края на тази година, съобщи председателят на академията акад. Никола Съботинов

10:37 | 30.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Учените искат 110 млн. лв. държавна субсидия за 2012 година

За да може Българската академия на науките (БАН) да съществува нормално, са й необходими поне 110 млн. лв. държавна субсидия за 2012 година, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той припомни, че след последните промени в Закона за БАН академията не е получила допълнителни средства и бюджетната й издръжка за 2011 година е останала 59 млн. лв.

За да се справят институтите с финансовите си проблеми, до края на годината са им необходими още 25 млн. лв., съобщи акад. Съботинов. Съветът на настоятелите на БАН е насрочил за 4 юли извънредно заседание, на което ще се обсъжда финансовото състояние на академията.

В Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН), в Националния институт по геофизика, геодезия и география, както и в другите институти, в които се осъществява оперативна дейност в полза на държавата, хората не могат да бъдат оставяни без заплати, коментира председателят на академията. Той допълва, че не достигат средства дори за синоптичните прогнози на метеоролозите.

През 2010 г. заради липса на средства учените в много институти на БАН работеха с намалено работно време или излизаха в неплатен отпуск. Запитан дали и тази година ще се прилагат подобни мерки, акад. Съботинов отговори: "Засега още не сме минали в този режим, но предстои".

Работещите в БАН в момента са 6 700 души, като средната работна заплата е около 530 лева. Преди реформите от началото на 2010 година средносписъчният персонал в системата е бил 7 700 души. Назначаването на млади учени е спряло от началото на 2010 година, когато започнаха бюджетните съкращения – на два пъти с по 10%.

Съботинов припомни, че 70 на сто от бюджетната субсидия на академията стига само за заплатите и затова се търсят външни източници на финансиране.

По повод обвиненията, че БАН не си получава парите от наем на имотите, Съботинов обясни, че много наематели са напуснали сградите заради кризата, без да платят. В момента срещу тях се водят огромен брой дела.

През пролетта на 2011 година с изменението в Закона за БАН се създаде Съвет на настоятелите на академията. Той включва и двама представители на министерства, определени с решение на кабинета.

В края на май тази година Министерският съвет определи министрите на образованието и икономиката Сергей Игнатов и Трайчо Трайков за представители на държавата в Съвета на настоятелите.

За увеличаването на бюджетната субсидия на БАН през 2012 г. учените ще търсят съдействие от депутатите, тъй като по новия закон академията е пряко свързана с парламента.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 13 години
Още пари за възпроизводство на никадърници, започнало от "активни борци"- "научни" работници и продължава досега от техните протежета.Т.е. от нашата "гордост".Всичко упорочи този гаден социализъм ТЕЖКОНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 13 години
Умници, вие как разбрахте какво точно върши и не върши БАН? Би било добре по този въпрос да не се изказват хора, които през живота си не са се докосвали до научна или развойна дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
О, ще им се дадат! Както се дадоха на СУ, когато се каза на студентите или излизате на протести, или жална ви майка на зимната сесия. Сега тея щак ще излязат пред парламента и ще обясняват колко са велики и колко много работа вършат и пак ще се правят на жертви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 13 години
Тези са адски нахални.Толкова хора взимат заплати там а продукт никакъв.Трябва тотална чистка и само младите и кадърните да останат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Никодим
преди 13 години
Работещите в БАН в момента са 6 700 души, като средната работна заплата е около 530 лева. . Назначаването на млади учени е спряло от началото на 2010 година, когато започнаха бюджетните съкращения .-----------------------------------------------Твърде много "учени" които не произвеждат нищо.Да, година и половина млади учени не се назначават (но чиновници "свои хора" се назначават.Акад. (?) Съботинов, вие не разбрахте ли че повече пари няма да ви се дадат.Хайде, вървете си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още