IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължават срока за финансиране на строежа на Дунав мост 2

Предложено е действието на финансовия меморандум да се прилага до края на 2012 г.

17:07 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Удължават срока за финансиране на строежа на Дунав мост 2

Проектът за Дунав мост 2 ще получи официално разешение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия (ЕК) до няколко седмици. Това стана ясно по време на заседанието на комитета за наблюдение на предприсъединителната програма ИСПА, проведено на 28 и 29 юни, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Официалното искане за удължаване на срока на действие на финансовия меморандум беше изпратено от България и от Румъния. Положителното решение на комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки значителното забавяне на строителните работи.

Очаква се крайният срок на финансирането, който изтече в края на 2010 г., да бъде изместен с още две години до края на 2012 г. 

Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение, съобщиха от транспортното ведомство. Разплатените досега средства са в размер на 85 млн. евро.

По другия договор за изграждане на прилежащата инфраструктура са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства са около 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни 2011 г., припомнят от транспортното министерство.

По време на заседанието на комитета за наблюдение по ИСПА бяха обсъдени и другите два проекта в сектор „Транспорт“  – за жп линията Пловдив–Свиленград и за автомагистрала „Люлин”.

По първата фаза на жп трасето от Крумово до Първомай са изпълнени 98% от строителните работи. Дейностите по железния път са приключили и контактната мрежа е готова. Остава да бъдат завършени електрификацията, въвеждането в експлоатация на надлезите по трасето и изграждането на подстанция "Крумово", като към момента са изпълнени 85% от нея. Разплатените средства по първата фаза от проекта са в размер на 89,3 млн. евро.

По втората фаза - от Първомай до Димитровград, са изпълнени 78% от строителните работи, а разплатените средства са 55,5 млн. евро.  Останалата част от линията от Димитровград до Свиленград беше включена в обхвата на оперативна програма „Транспорт”. Апликационната форма на проекта вече е готова и е изпратена за одобрение от ЕК.

Към днешна дата в сектор „Транспорт“ по ИСПА са разплатени общо над 490 млн. евро, съобщиха още от министерството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още