IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 юни

07:51 | 29.06.11 г.
Преглед на печата за 29 юни

Познати лица ще се състезават за стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"
в. Дневник

Десет компании, сдружения и научни институти ще се състезават в конкурса за изработка на стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй", показва справка в регистъра за обществените поръчки. Повечето от участниците са работили както по проекти на първата атомна централа, така и за "Белене".

Сред имената по-известни са консултантите за "Белене" - "Риск инженеринг" и "Уорлипарсънс", подизпълнителят на втората атомна централа "Арева" и американската компания "Уестингхаус". "Обявихме обществена поръчка, за да спазим закона, изпратили сме покана до всички, за да няма сърдити.

Всяка една от организациите може да се състезава по седемте лота на поръчката", обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров.

Финансовият надзор ще проверява "ЖП инфраструктура"
в. Дневник

Няколко санкции е наложила Комисията за финансов надзор (КФН) на "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество", предстои в него да бъдат направени и проверки. Това съобщиха за "Дневник" от надзора.

Причините за принудителните административни мерки е закъснението при публикуването на отчета за миналата година, освен това заместник-председателят на надзора Димана Ранкова е забранила на общото събрание на акционерите в четвъртък да се гласуват по-голяма част от точките в дневния ред.

В края на миналата седмица дружеството, контролирано от Васил Божков, публикува с няколко месеца закъснение отчета си за 2010 г. заедно с доклада на одиторите. Отчетът обаче е неконсолидиран, а публичната компания е задължена да обяви и консолидиран, в който влизат резултатите на дъщерните фирми.

Министър Найденов намери пазар за скъпите храни - в детските градини
в. Сега

След поредица от акции без видим резултат аграрният министър Мирослав Найденов намери начин да осигури пазар за скъпите колбаси, сирена и хляб, изготвени по създадените от него стандарти за качество. Той обяви, че ведомството му ще се намеси в бизнеса, като елиминира дистрибуторите, които доставят храната от производителите до детските кухни и градини.

Така Найденов смята да осигури качествени стоки в менюто на децата и учениците, без да се повишава таксата за градина. Наред с това родителски асоциации започнаха да призовават държавата също да поеме част от цената за изхранването на децата със скъпите, но претендиращи за здравословни и качествени стоки. В бъдеще стандартите трябва да обхванат и храната на учениците.

По цени на коли, телевизори и печки сме най-близо до ЕС
в. Сега

Цените в България са ниски, но все пак са доста по-близо до средното европейско ниво, отколкото заплатите. Иначе казано, стандартът на живот у нас е много нисък. Докато доходите ни са в пъти (което означава трицифрен процент) по-малки от възнаграждението на средния европеец, за стоките и услугите плащаме 51% от средното за ЕС. Това показват най-новите данни на Евростат за ценовите равнища в Евросъюза през 2010 г.

България за поредна година се оказва най-евтината страна сред 27-те членки, но печки, телевизори и принтери у нас излизат сравнително скъпо. Цените на битовата електроника и на домакинските уреди са само с 13-11% по-ниски от средните нива за ЕС. На фона на доходите ни, които още не могат да стигнат и 50% от средноевропейските, това си е направо скъпо. Същото се отнася и за леките коли - макар че напоследък има мода чужденци да си пазаруват автомобили у нас, цените ни се намират едва на 12% под златната среда за ЕС.

В темида - броят масоните
в. Стандарт

Готви се нов опит да се извадят на светло масоните в Темида. Това заявиха пред "Стандарт" топмагистрати и депутати. Идеята бе огласена и на конференцията "Правосъдие близо до хората", която се проведе под патронажа на министър Маргарита Попова. Съдиите да декларират участие в организации, които могат да поставят под съмнение тяхната безпристрастност. Така звучи една от препоръките в доклад на националната  организация за гражданско наблюдение на съда, изнесен на форума. Става въпрос не само за тайни общества, но и за благотворителни сдружения, спортни клубове и дори ловни дружинки. Опасенията са, че хората в тоги може да станат зависими от бизнесмени и политици, с които делят ложа или клуб. Трябва да има контрол на безпристрастността на магистратите, настоя и министър Попова.

Жалби бавят магистралите
в. Стандарт

Жалби бавят изграждането на магистрала "Марица" и други знакови пътни отсечки, финансирани по ОП "Транспорт". Въпреки че офертите за отсечката между Оризово и Димитровград бяха отворени още на Благовещение (25 март), изграждането все още не е започнало. Причината е, че консорциум между испанската компания "Рубау" и родната "Софстрой" обжалва декласирането си още след първия етап на конкурса. Така предложилата най-ниска цена за строителството - италианската фирма от Равена "Кооператива муратория чементисти", не може да сключи договор за изграждане. Предложената от нея цена за 32-километровата отсечката от "Марица" е 133,12 млн. лв. без ДДС. Жалбата на един от декласираните за технически пропуски в документите участници вече втори път се гледа от Върховния административен съд след две решения на КЗК, че жалбата е неоснователна.

Делото „Батко” зацикли, върнаха го на прокуратурата
в. Новинар

СГС върна обратно на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия шеф на Пътната агения Веселин Георгиев – Батко. Със същия акт на Георгиев се разрешава да напуска страната в следващите два месеца. Делото е върнато заради допуснати нарушения, още когато на Георгиев е повдигано обвинение. Първо той е бил обвинен за едно престъпление, а след това за още две.

Делото беше почти пред финал, когато съдия-докладчикът по него - Георги Колев, беше избран за председател на ВАС. Така се наложи процесът да започне отначало, а присъда не беше произнесена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още