IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев: Догодина цената на тока „на едро“ ще скочи с 10-15%

Поскъпването на електроенергията за бита няма да е така драстично

14:29 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Семерджиев: Догодина цената на тока „на едро“ ще скочи с 10-15%

През 2012 г. цената на електроенергията „на едро“ се очертава да скочи с около 10-15% спрямо тази година. Това прогнозира днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

До края на месеца пък комисията ще вземе окончателно решение за промените в цените на електроенергията от юли. След като няколко пъти за последните седмици председателят на ДКЕВР сменя прогнозите си, днес той поясни, че средното поскъпване (и при трите електроразпределителни предприятия), вкл. за дневната и нощната тарифа, няма да е с повече от 2%.

За бъдещото драстично поскъпване на тока Семерджиев посочи четири основни фактора, с които, по думите му, регулаторът няма как да не се съобрази. Единият фактор е скъпата енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – основно от вятър и слънце. Друг фактор са дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по фиксирани цени от комлекса „Марица Изток“.

Третият фактор, способстващ за вдигане на цените на тока, е необходимостта ТЕЦ-овете в страната да купуват част от необходимите им квоти за вредни емисии, които досега са изцяло безплатни. За поскъпването на тока ще „допринесе“ и по-високата цена на вносните въглища, с които работят когенерационните съоръжения, произвеждащи едновременно електрическа и топлинна енергия.

Председателят на ДКЕВР обаче допълни, че вероятно поскъпването на тока за битовите потребители няма да е чак толкова голямо, тъй като при тях се прави микс от доставка на електроенергия от различни производители, в т.ч. и от АЕЦ Козлодуй. Токът от атомната централа е няколко пъти по-евтин от тази от другите източници, и особено от ВЕИ, посочи още Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още