IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По Фонд „Козлодуй“ подписаха нови три споразумения за общо 74 млн. евро

Подкрепа от фонда за финансиране на проекти получават НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Топлофикация София"

18:01 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и директорът на отдел &bdquo;Ядрена безопасност&quot; в ЕБВР Винс Новак (вляво ) се поздравяват след подписването на документите.</p>
<p>
	Снимка: Министерство на икономиката, енергетиката и туризма</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и директорът на отдел „Ядрена безопасност" в ЕБВР Винс Новак (вляво ) се поздравяват след подписването на документите.

Снимка: Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

 

В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) днес бяха подписани три споразумения по Международен фонд „Козлодуй“ с три бенефициента – Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД, „Топлофикация София” ЕАД и АЕЦ „Козлодуй“. Споразуменията са на обща стойност 73,8 млн. евро, съобщиха от министерството.

Международен фонд “Козлодуй” е създаден с рамковото споразумение между Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Република България, ратифицирано през 2002 г. Фондът управлява безвъзмездната помощ, отпусната от Европейската комисия за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй” чрез финансиране и съфинансиране на проекти, свързани с екологията и енергийната ефективност. Администратор на средствата е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и директорът на отдел „Ядрена безопасност" в ЕБВР Винс Новак подписаха споразумението за безвъзмездна помощ за създаване на заетост в спрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“, в процеса на тяхното извеждане от експлоатация. Предвидено е целево финансиране от 34 млн. евро по Оперативна програма "Човешки ресурси", с което се осигурява работа за 715 човека до 2013 година. Този персонал ще извършва дейностите по извеждане от експлоатация вместо външни фирми.

Новият изпълнителен директор на НЕК Михаил Андонов подписа споразумението за изграждане на нови 400-киловолтови далекопроводи от компанията. Съоръженията са на стойност общо 54 млн. евро, от които по Фонд „Козлодуй“ ще бъдат отпуснати близо 38 млн. евро. Новите съоръжения са в отсечките Пловдив - "ТЕЦ Марица Изток 2, и Бургас - "ТЕЦ Марица Изток 2". Предвижда се изграждането на далекопроводите да завърши до 2014 г., с което ще се намалят загубите по преносната мрежа и ще се повиши сигурността на захранването, по думите на министър Трайков.       

Третото споразумение е парафирано от изпълнителния директор на „Топлофикация София" Стоян Цветанов. То предвижда подмяна на 25 км изолирани тръби и 136 абонатни станции в училища и детски градини. Обектите ще бъдат завършени до средата на 2012 г. и ще спестят около 2500 мегаватчаса електроенергия годишно. Стойността на ремонтите е общо 1,8 млн. евро, които компанията е спестила при предишен проект. Сегашният документ променя и допълва двустранното споразумение от 2010 г.

„До момента договорените средства в рамките на Международен фонд „Козлодуй“ са близо 575 млн. евро“, припомни министър Трайков. „От тях над 312 млн. евро отиват за подкрепа на ядрената ни енергетика, а над 226 млн. евро – за неядрената, което е оформено с общо 36 споразумения.“
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още