IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ще настояваме пред ЕК за същите средства за пътища и за 2014-2020 г.

Министърът отрече възможността представители на Европейската комисия да управляват еврофондовете у нас

15:08 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Ще настояваме пред ЕК за същите средства за пътища и за 2014-2020 г.

България ще настоява да се запази сумата от Кохезионния фонд за финансиране на инфраструктурни проекти да се запази и през следващия програмен период (2014-2020 г.). Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за вероятността от намаляване на средствата, отпускани от Европейската комисия на страната, съобщи БТА.

„Ще настояваме сумата да се запази, ще настояваме, че това е тотален приоритет на България и искаме ЕК, така както е проявила разбиране в продължение на 25 години към всички останали държави, които са получили шанс да изпълнят своите проекти по Кохезионния фонд - за магистрали и пречиствателни станции, да го направим и ние“, каза Плевнелиев.

Доскоро индикациите от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бяха, че през следващия програмен период ще искаме повече средства от отпуснатите досега по оперативна програма „Транспорт“, която се финансира чрез Кохезионния фонд на ЕС. В противен случай голяма част от средствата за планирания строеж на автомагистрали и жп линии ще трябва да се дават от националния бюджет и чрез огромни кредити или пък изграждането им да се отложи.

На въпрос за искането на кипърски евродепутат за борд от представители на ЕК за управлението на еврофондовете за България, Румъния и Гърция, Плевнелиев коментира, че „няма такива правила, няма и такава възможност“. Министърът цитира казаното преди дни от еврокомисаря Йоханес Хан в комисията по регионална политика в Европейския парламент, че в България по отношение на реализацията на големите проекти „нещата си стъпват на краката" и е „обнадежден, че това през 2012 г. ще се види ясно“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още