IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 години в ЕС се очаква свръхнедостиг на медицински кадри

Болничните заведения ще усетят липса на един милион лекари, медицински сестри и друг квалифициран персонал, сочи доклад на Световната здравна организация

10:11 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
До 10 години в ЕС се очаква свръхнедостиг на медицински кадри

След 10-12 години в ЕС ще се усети липсата на близо 1 милион квалифицирани медицински кадри - лекари, сестри, акушерки и друг здравен персонал. Това съобщи пред БТА говорителят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Григор Ленков. Той добави, че липсата на медицински кадри тепърва ще създава проблеми както за България, така и за останалите държави от Общността.

Последният актуален доклад на Световната здравна организация (СЗО), представен в Южна Африка преди дни, обвързва високата детска смъртност по света с недостига на квалифицирани кадри. Докладът обхваща 58 страни, от които 38 спешно се нуждаят от квалифицирана работна ръка.

В края на миналата година в България са регистрирани 3 935 акушерки, от които близо 200 работят в чужбина, коментира Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Около хиляда от тях имат дипломи по специалността, но не упражняват професията и са извън този списък, уточни Василева.

По брой акушерки на 100 хиляди души България е съизмерима с повечето страни от ЕС, но като заплащане положението е коренно различно. Една акушерка от страна в ЕС получава около хиляда евро, докато у нас българската й колежка се разписва за около 500 лева на месец, посочи Василева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още