IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 юни

07:40 | 22.06.11 г.
Преглед на печата за 22 юни

Всички освен ГЕРБ са срещу заробването на България с "Евро плюс"

в. Сега

С един подпис в петък премиерът Бойко Борисов ще поеме от името на България ангажименти, които ще доведат до вдигане на данъците и възрастта за пенсия. Това предупредиха вчера работодатели, синдикати и опозиция в последен опит да привлекат внимание към мълчаливото присъединяване на страната към новия пакт за еврото "Евро плюс".

Както "Сега" писа, Европейският механизъм за стабилност ще принуди България, която и вчера беше определена от Евростат като най-бедната държава в ЕС, да стане гарант за 6,09 млрд. евро чужди дългове.

Противно на уверенията на Борисов, пактът влече със себе си и ангажименти с висока социална цена, заявиха социалните партньори. На практика той отменя постигнатото национално споразумение за пенсионна реформа

Правителството официално отложи вдигането на доходите за 1 септември

Икономиката губи над 1 млрд. лв. от катастрофи

в. Сега

Около 2 % от БВП на България са финансовите загуби на година за икономиката от катастрофи по пътищата у нас. За миналата година това са около 1,4 млрд. лева. Това включва загуба на работна сила, огромни материални щети от катастрофите, разходи за лечение, застраховки, пенсии за инвалиди и др.

През 2009 г. в ЕС загубите от катастрофи са 130 млрд. евро, а за 2010 г. - 189 млрд. евро.Тези данни бяха изнесени от Държавно-обществената комисия за безопасност на движението дни след тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия", при която загинаха 8 души.

БСП готви още два вота на недоверие

в. Новинар

Нов вот на недоверие, но този път за провал във вътрешната политика, подготвят в БСП. До края на юли ще бъде подготвено и още едно искане за вот на недоверие, но за цялостната политика на кабинета "Борисов”.

Соцлидерът Сергей Станишев определи като скандално поведението на премиера Бойко Борисов, тъй като не е присъствал нито на дебатите, нито на гласуването на последния вот.

Приходите на най-големите компании са нараснали с 16%

в. Дневник

Общите приходи на стоте най-големи български компании са се повишили с 16% през 2010 г., показва класацията "Капитал 100".

За поредна година лидер е "Лукойл Нефтохим" с приходи за 5.46 млрд. лв., следван от "Лукойл България", а на трето място излиза медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис", който измества Националната електрическа компания. Една от причините за по-високите им резултати е ръстът в цените на петрола и медта.

Основният фактор за подобряване на резултатите на повечето компании в петото издание на класацията на "Капитал" обаче е износът. През миналата година той скочи с 33%, като в повечето сектори отбеляза ръст и в количествено отношение.

Над 2.1 млн. лв. ще струват идеите как МВР, Националният осигурителен институт (НОИ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да станат по-ефективни и да предлагат подобри услуги на гражданите и бизнеса

в. Дневник

Преди десетина дни правителството обяви в Официалния вестник на Европейския съюз намерението си да пусне обществена поръчка за избор на консултанти, които да предложат проекти за реформи в трите институции.

От обявлението стана ясно, че кабинетът ще плати 833 хил. лв. на фирма, която да измисли как да се реформира МВР, и още 780 хил. лв. за постигането на
същата цел в НОИ и здравната каса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още