IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е изнесла аварийно ток за Гърция заради стачката на гръцката НЕК

Помощта компенсира получения от България ток през октомври и ноември миналата година

21:55 | 21.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
България е изнесла аварийно ток за Гърция заради стачката на гръцката НЕК

Българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е изнесъл аварийна енергийна помощ за Гърция по молба на гръцкия електроенергиен системен оператор (HTSO), пише dnes.bg.

Изнесената вчера и днес електроенергия е в размер на 2 200 мегаватчаса, съобщават от ЕСО. Редовният износ на електроенергия за Гърция е около 500 мегавата.

От гръцкия оператор са поискали помощ заради стачката на служителите на Националната електрическа компания (ДЕИ).

Помощта е съгласно предварително споразумение между България и Гърция за взаимопомощ между двата системни оператора. Българският енергиен оператор дължи енергийна помощ на гръцкия оператор от 1 250 мегаватчаса, които страната ни е получила през месеците октомври и ноември 2010 г.

Количествата, които сме дали в повече ще бъдат компенсирани във взаимно договорен график и по молба на българския оператор ЕСО ЕАД, когато страната ни има нужда от допълнителна електроенергия.

Енергийната помощ между двете страни е съгласувана и с Центъра за управление в Браувайлер и Лауфенбург, Германия, допълват от ЕСО.

Заради повишаването на температурите през последните дни от Централно диспечерско управление отчитат нарастване на вътрешното потребление на електроенергия средно с около 100 мегавата.

Максималният товар на системата за вътрешен пазар на 20 юни е бил 4 200 мегавата, а среднодневният товар на 21 юни се движи между 3 900 и 4 000 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 13 години
Е как така изнасяме авариино ? Да не би да имаме голям излишък? ... Защо тогава мислим за допълнителни ядрени бомби в Белене? Какво ново ще не дадат - освен радиация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още