IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предложи увеличение на минималната заплата от първи септември с 30 лв.

КТ "Подкрепа" и КНСБ настояват то да влезе в сила от първи юли, а от БСК могат да приемат увеличение, но от следващата година

21:35 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
МФ предложи увеличение на минималната заплата от първи септември с 30 лв.

Минималната заплата да се увеличи с 30 лева от първи септември, оттогава да влезе в сила и увеличението на вдовишките добавки, е предложило на социалните партньори финансовото министерство на днешното заседание на подкомисията по доходите към тристранния съвет. 

На въпрос на "Хоризонт" кога да се очаква увеличението на останалите пенсии, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви:

В България има 2 300 000 пенсионери. Годишният фонд, който е необходим за да се изплащат пенсиите на всички тези хора е 7 милиарда лв. Това е над една трета от бюджета. Така че дори само с един процент да се повишат тези пенсии, това води до около 70 млн. лв. месечен разход. Много сериозна сума. Бюджетът на Република България нито през 2011, нито през 2012 г. ще може да си го позволи.

КТ "Подкрепа" и КНСБ настояват увеличението да влезе в сила от първи юли, както е записано в подготвеното към момента постановление.

Това е, интересното е, че нямат никакви аргументи. Обясняват как понеже ще увеличават вдовишките пенсии от първи септември и затова и минималната работна заплата трябва да бъде. Само че обяснявам, че ако се увеличат вдовишките пенсии, трябва да се промени закон, а минималната работна заплата се променя с постановление на Министерския съвет. Това беше върхът на лицемерието, защото по този начин Симеон Дянков създава и проблем на премиера, обясни икономическият експерт на "Подкрепа" Мика Зайкова.

На въпрос дали на днешното заседание е обсъждано увеличение на обезщетенията за гледане на малко дете, Зайкова каза, че никой не е коментирал вдигането им:

Нищо не сме уточнили, никой не говори за вдигане на обезщетения. Настояваме, както е постановлението, да бъде от първи юли. И ще се обърнем и към премиера, защото и неговият имидж се нарушава. Дянков се подиграва и с премиера, защото той човекът не знае какво да говори.

КНСБ категорично отхвърля предложението минималната заплата да се увеличи от първи септември, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров. Той отново каза, че ако няма приемливи решения за компенсирането на доходите, ще започнат консултации за протести:

Нашето виждане - първи юли увеличение на минималната заплата поне на 270 лева, след това увеличение на всички пенсии с процент, който може да понесе бюджета наистина, да има разчети на финансовото министерство. Ако до края на месец юни ние нямаме смислени предложения и решения, конфедерацията отива към консултации с КТ "Подкрепа", за да организира протестни действия. Това не е новина. Това от 12 април е обявено и стои в публичното пространство.

От Българската стопанска камара не са против увеличение на заплатата, но смятат, че това трябва да се случи от следващата година - каза заместник председателят на работодателската организация Димитър Бранков:

Ние сме се произнесли като Управителен съвет на Стопанска камара, че сме за всякакви корекции в минималната заплата, считано от първи януари, тоест в рамките на бюджетна процедура 2012. Ние не виждаме основание в рамките на това, което имаме като инфлационни прогнози, като развитие на ситуацията и с производителността на труда, за вземане на това решение точно в средата на годината.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още