IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 юни

07:38 | 21.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 юни

ГЕРБ пак саботира забраната за строежи в заменените гори
в. Сега

Втори месец министерството на земеделието бойкотира новия Закон за горите и на практика позволява строежите в горите, взети със замени, показа проверка на "Сега". За да влезе в сила забраната за строежи, наложена след силен обществен и медиен натиск, до един месец след публикуването на закона агроведомството трябваше да обнародва в "Държавен вестник" всички имоти, придобити със замяна. Две седмици след като това се случи, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, общинските служби по земеделие и Агенцията по вписванията трябваше да отразят по картите и регистрите си ограниченията за строеж и препродажба върху заменените гори.

Законът бе публикуван в "Държавен вестник" на 8 март, т.е. процесът трябваше да приключи до 22 април. Министър Мирослав Найденов обаче не само не е спазил срока, но и до вчера не бе публикувал нито една порочна сделка. Затова и агенциите не могат да приложат ограниченията върху тези масиви и да ги защитят от препродажба и започване на застрояване.

Мелничари помпат цената на брашното
в. Стандарт

Mелничари намаляват количеството на смляното брашно и вдигат цените в очакване на новата реколта, заявиха хлебопроизводители. През всяка от последните две седмици основната суровина за хляба е поскъпвала с 20 лв. за тон, каза председателят на браншовата организация на хлебопроизводителите в Добрич Тошко Няголов.

В момента тон хлебно брашно се продава за 930 лв., което е над рекордните цени от миналата година. Увеличени са и цените на специалните брашна, каза Няголов.
Той съобщи, че брашното за закуски се продава за 960 лв./т, а за баници е по 1050 лв./т. В момента в търговската мрежа килограм брашно се продава най-малко за 1,10 лв. Допреди няколко седмици опаковка от кило можеше да се вземе и за под 90 ст. на дребно.

Министър се опитва да спечели фермери с неизпълними обещания
в. Сега

Аграрният министър Мирослав Найденов прибягна до често използвания от него похват - популизма, за да спечели симпатиите на дребните фермери. Вчера той се зарече в Търговище да отреже субсидиите за ниви от държавния бюджет на едрите арендатори, които обработват огромни площи земя. "Министерството на земеделието обмисля въвеждането на таван за декарите ниви с право на плащания от хазната", отсече Найденов, въпреки че подобна мярка е дискриминационна и той самият не може еднолично да вземе подобно решение .

Изказването му дойде след оплакване на дребни зърнопроизводители, че голяма част от парите за обработваема площ отиват в малцина едри риби. Самият Найденов призна, че в момента търси национален консенсус за намиране на баланс, като един от вариантите е да се определи таван за площите, за които се получават национални доплащания. Подобна мярка обаче, освен че е дискриминационна, няма да даде повече субсидии на дребните и средните фермери, тъй като критерият за плащането са декарите обработваема площ.

Танов подменя една трета от митничарите
в. Стандарт

До две години една трета от състава на митниците ще бъде обновен, обяви в Русе директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов. Надявам се, че това е сигурното и ново попълнение в митниците. Мисля, че в рамките на няколко години нещата коренно ще се променят - с млади, интелигентни и некорумпирани хора, каза още митническият шеф.

По думите му създадените вече шест мобилни групи, които ще контролират международните пътища, минаващи през България, ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение и мобилни рентгени. Те ще бъдат съставени изцяло от нови хора.

Търговски вериги „убиват” производителите с такси
в. Новинар

Всеки български производител се опитва да продава продукцията си в големите търговски вериги като „Билла”, Кауфланд”, „Фантастико”, „Метро”, „Лидл”, тъй като хипермаркетите държат около 80% от пазара. Но какво се случва в действителност? Едностранно определяне на цени, входни такси, такси за промоции, такси за позициониране, за маркетинг, за „облагородяване на търговската площ”, такси за допълнителни отстъпки, забавяне на плащанията.

Това е само малка част от арсенала, който големите вериги хипермаркети използват, за да „извиват ръцете” на производителите и ги принуждават да продават продукцията си на възможно най-ниска цена. Така на гърба на производителите големите вериги си осигуряват добри печалби и едновременно с това привличат повече клиенти, използвайки силните си пазарни позиции.

Борисов: Взимаме пари от резерва и после ЕС ги връща
в. Дневник

"По европейските програми, селските райони, метрото, магистрала "Тракия" давам пари, взимаме от резерва и след три месеца - Брюксел ни връща парите", разясни днес премиерът Бойко Борисов, след като посети пробива на втория метродиаметър пред ЦУМ.

Преди това той уточни, че това е в отговор на упреци на опозиционни лидери относно фискалния резерв. "Може би навремето, когато те са били премиери, не са имали време да четат. Така че им обяснявам, може би не са прочели, че по принцип така се процедира, когото има европейски проекти, и когато работиш по европейските програми и фондове", коментира Борисов. Действително това е практика, но резервът не трябва да пада под 4.5 млрд. лв., коментираха финансисти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
* разработил... Инвестор, дайте един бутон 'корекция'...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
Министър Мирослав Найденов гледа да храни дъщерята, гледам на много фронтове се е "расработил".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още