IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Комерсант“: Росатом не е съгласен на замразяване на преговорите за АЕЦ Белене

Предварителният анализ на консултанта за проекта АЕЦ Белене HSBC вече е готов, смятат от руската корпорация

12:50 | 20.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
„Комерсант“: Росатом не е съгласен на замразяване на преговорите за АЕЦ Белене

Преди два дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че България ще изпрати писмо до Росатом с искане преговорите за АЕЦ „Белене“ да бъдат замразени за три месеца -  от юли до септември тази година.

Вчера източник от Росатом е заявил, че руската държавна корпорация „продължава да се придържа към към вече достигнатите договорености по сроковете за проекта и очаква, че към тях ще се придържа и българската страна“. Това пише днес руският вестник „Комерсант“ по повод изявлението на българския министър. Не се уточнява обаче кой е източникът от Росатом и дали информацията е официална.

Според подписаното споразумение 12 към първоначалния договор окончателният договор трябваше да бъде подписан до края на юни. Според българския министър обаче „няма фиксиран краен срок за подписване на договора“. Мотивите за исканата отсрочка той обясни с това, че „има огромна работа, която трябва да се свърши за тези три месеца“, най-вече относно цената на проекта.

Според цитирания от руското издание източник от Росатом министър Трайчо Траков е говорил за желанието си за замразяване на преговорите за АЕЦ Белене и преди три месеца (т.е. през април), но те са продължили.

Също по данни на източника на Комерсант предварителният анализ на консултанта за проекта АЕЦ Белене, банката HSBC, вече е готов. Именно на този анализ министър Трайков се позоваваше, като основа за вземане на окончателното решение за строителството.

От руската медия припомнят и думите от преди седмица на вицепрезидента на строителя на АЕЦ Белене „Атомстройекспорт“ (част от корпорацията Росатом) Генадий Тяпкин, че ако окончателният договор не бъде подписан до 1 юли, то практическото строителство на атомната централа няма да може да стартира през март 2012 г., което значи, че „няма да започне никога“.

От руската медия отново припомнят, че в случай че не се реализира АЕЦ Белене, то Росатом ще иска компенсации от около 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
dakl
преди 13 години
Още с идването на Б.Б. на власт бе съвсем ясно , че ние, т.е. България, ще изтегли от трите най-дългото-ще си плати за геволъка и дружбето със САЩ по най-скъпо възможната тарифаи ще си купи пак от сАЩ в пъти по скъпи реактори.Защо? За да не се публикуват компроментиращи данни от недалечното минало на Б.Б., чист рекет ,който всички ние ще заплатим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
айде да го д*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 13 години
Компенсациите се доказват на арбитраж.Далеч съм от тази сума, която обявяват руснаците.На практика ние сме си платили поръчаното оборудване. За тях няма никаква загуба.Не случайно Трайков заяви, че арбитража не е опасност, а вариант и изход !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
varna
преди 13 години
Гоце да им дава компенсацията на тези нахалници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още