IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на лекарите по Черноморието

Хотелиерите ще обявяват лечебните заведения, които работят със здравната каса, а клиниките трябва да имат списък с безплатните и платените услуги

11:53 | 20.06.11 г.
Започват проверки на лекарите по Черноморието

От 1 юли медицинският одит ще проверява как се оказва медицинска помощ на туристите по курортите, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Хотелиерите са длъжни да поставят на видно място списък с лечебните заведения, които работят с Националната здравноосигурителна каса. В самите клиники трябва да има списък с услугите, които се покриват изцяло от касата, както и с тези, които се заплащат от пациентите.

Целта е да се гарантират основните здравни правата на българските и чуждестранни граждани, които са внасяли редовно здравните си осигуровки.

От ведомството напомнят, че всеки човек с редовни здравни вноски има право на медицинска помощ, която се покрива от Националната здравноосигурителна каса. От спешна помощ се ползват всички български и чуждестранни граждани, независимо от това дали са си плащали здравните вноски и къде се намират, поясниха още от ведомството.

На 15 юни 2011 г. здравният министър Стефан Константинов обяви, че освен по Черноморието допълнителни екипи на спешната помощ ще дежурят и по най-натоварените пътища в страната. Той допълни, че всеки лекар от структурите на Спешна помощ може доброволно да дава дежурства в структурите по морето по време на лятната си отпуска.

Разходите за престой на лекарите се заплащат от здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още