IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 юни

07:40 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 юни

Кабинетът отново спасява бюджета на гърба на бизнеса
в. Сега

Практиката да се спасява бюджетът за сметка на бизнеса отново се върна на мода. Проучване на "Сега" показа, че стотици милиони левове все още не са платени на фирмите, спечелили конкурси за обществени поръчки и извършили съответните услуги на държавната администрация.

Според предприемачи задълженията на хазната са най-сериозни в строителния бранш. Камен Колев, зам.-шеф на БСК, съобщи, че става дума за поне 200 млн. лв. Отделно държавата бави 100 млн. лв. на доставчици на медицинско оборудване и консумативи. Компютърните компании също страдат от некоректността на министерства и агенции. "Проблемът не е толкова в самите суми. Драматичното е, че никой не следи сроковете за плащане на изпълнените поръчки. В някои случаи пък е записано, че издължаването става 5-6 месеца след изпълнението на договора. Това обаче противоречи на европейските директиви, според които срокът не може да бъде повече от месец.

Хиляди българи са заплашени да минат в нелегалност
в. Сега

Хиляди българи са заплашени да минат в нелегалност след последните промени в закона за гражданската регистрация, с които се въведе задължение да представиш документ за собственост или договор за ползване на имота за жилищни нужди при регистрация. За проблема алармира депутатът от левицата Мая Манолова - при нея вече идвали писма от хора, които живеят в незаконни постройки, без акт за собственост и не могат да се регистрират. Когато нямат регистрация по постоянен адрес, те пък не могат да си извадят лична карта.

Тази промяна, извършена преди около месец, засяга най-вече селското и ромското население, което не притежава документи за собственост на имотите си. Не повече от 10% от ромското население имат акт за собственост, твърди Манолова.

Томислав Дончев: Усвояваме европарите по-бързо от всякога
в. Стандарт

България усвоява европейските пари по-бързо от когато и да било, но това далеч не е достатъчно. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в „Неделя 150” на БНР.

В момента Държавен фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието са ми представили график за обработката на старите проекти и специален план за ускоряване на плащанията, с оглед на това да не бъдат загубени никакви пари, каза министърът. Той обаче уточни, че всичко зависи от ресорните звена. Дончев е категоричен, че не съществува риск България да не получи средства за следващия програмен период на ЕС. В момента плащанията са 13%, което е около 2 млрд. лв. Трябва да приключим годината с не по-малко от 3 млрд. разплатени средства, което означава 20%, и не по-малко от 64-65% договорени, каза още Томислав Дончев.

Борисов спасява варненските рибари
в. Стандарт

Рибарските селища във Варна няма да бъдат събаряни. За това се договориха Бойко Борисов,  Мирослав Найденов и Кирил Йорданов. Премиерът и министърът поискаха от кмета на Варна да бъдат преустановени всички действия по премахването на селищата. Кирил Йорданов се е съгласил да не бута постройките.

От края на миналата година рибарите са в остър конфликт с общинската администрация във Варна. Тя иска да събори техните бараки, които се намират на Южния бряг на Варненското езеро. Според общината те са незаконни.

Дянков дава повече пари, но от септември
в. Новинар

Увеличението на заплатите и пенсиите може да стане от 1 септември. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНР. Ден по-рано Борисов съобщи, че тази стъпка ще бъде предприета от правителството през месец юли. Министър Дянков обаче обясни, че предложението ще се гледа в понеделник от комисията към Тристранния съвет, а предстоящата седмица ще се гледа и от Тристранния съвет.

След това трябва да се гласува в парламента, така че технически било възможно увеличението на пенсиите и заплатите да стане от 1 септември. Предложението на правителството е минималната заплата да се увеличи от 240 на 270 лв., а вдовишките пенсии да се вдигнат с 33 процента или една трета.

Атанас Семов е кандидат-президентът на РЗС
в. Дневник

Атанас Семов е кандидатът на РЗС за президент. Той беше избран единодушно на четвъртия конгрес на партията днес. Лидерът на РЗС Яне Янев го описа като "човек, на когото животът му е поредица от труд и ясни цели", с "дисциплиниран ум, който анализира бързо и с лекота взема решенията". "Една от малкото личности в България, които имат куража, опита и компетентността да бъдат на висотата на поста президент на България", обобщи Янев.

Борисов ще опрости лихвите на майките, взели "неправомерно" пари от НОИ
в. Дневник

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Симеон Дянков да подготви промени в няколко закона, за да може майките, "взели неправомерно средства за отглеждане на деца", да връщат получената сума. По думите на Борисов процедурата щяла да бъде тежка.

Проблемът с "неправомерно взиманите пари за отглеждане на дете" се появи, след като тройната коалиция без никакви дебати промени през 2006 г. Кодекса за социално осигуряване и позволи на Националния осигурителен институт (НОИ) да тълкува "настаняване в детско заведение" като записване в детска градина. Преди това винаги се е приемало, че означава изоставяне в социален дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още