IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от екосанкции през май достигат 200 хил. лв.

Близо 1 400 обекта са проверени от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите

17:23 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите от екосанкции през май достигат 200 хил. лв.

Проверки на 1 387 обекта са направили през май експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, съобщиха от екоминистерството. Дадени са 856 предписания за отстраняване на нарушения. Съставени са 75 акта и 46 наказателни постановления на обща стойност 198 210 лв., наложени са 17 санкции. Постъпилите суми от санкции, в това число и за предходни месеци, са 200 487 лв.

Проверени са инсталациите с издадени комплексни разрешителни. За неизпълнение на условия в разрешителните са издадени наказателни постановления в размер на 40 хил. лв. на община Карлово, която е оператор на регионалното депо. 10 хил. лв. е санкцията за монтанското машиносторително предприятие „Берг Монтана Фитинги” ЕАД.

"Оловно-цинковият комбинат" в Кърджали е санкциониран с 25 хил.лв. за неизпълнение на задължения по два европейски регламента за химикали. Санкцията е наложена, защото не е направена задължителната регистрация в Европейската агенция по химикали на вредните химични вещества, използвани в производството, няма изготвени информационни листове за безопасност на опасните вещества и липсва информация за етикетиране на пусканите на пазара опасни вещества.

През май са приложени и 4 принудителни административни мерки. Със заповед на РИОСВ-Смолян е спряна производствената дейност на леярна за алуминиеви изделия, собственост на „Карлък-97” ООД, Смолян. От РИОСВ-Стара Загора е издадена заповед за спиране на дейността на ТЕЦ „Брикел” ЕАД в Гълъбово до изграждане на пречистващо съоръжение. Спряна е и експлоатацията на депата за отпадъци в Ахтопол и Китен от РИОСВ-Бургас.

За неизпълнение на задълженията по управление на отпадъците в Пловдив, Враца и Перник са санкционирани кметовете на няколко села.

РИОСВ-Варна е наложила 10 хил. лв. санкция на „Йони-93” ЕООД за незаконен превоз на отпадъци. От РИОСВ-Бургас са издадени 2 наказателни постановления общо за 9 300 лв. за дейности без изискващото се разрешително - със 7 хил. лв. е санкциониран ЕТ „Баев - Тодор Стоянов” за разкомплектоване на корабни механизми и агрегати, а с 2 хил. лв. - „Интерметал груп” ООД за рязане на скрап.

РИОСВ-Враца е наложила еднократна санкция на „Холсим България” АД в Бели Извор за наднормено замърсяване на атмосферния въздух при експлоатацията на пещ за производство на цимент.

Екоинспекцията е съставила акт и на управителя на млекопреработвателното предприятие „Млечен рай-2” ООД за допуснато залпово изпускане на непречистени води от дейността на мандрата в река Лева. Санкционирана е фирма „Сиракови-17” ЕАД в размер на 3 хил. лв. от РИОСВ-Хасково за изпускане на отпадни води в язовир Кърджали без необходимото разрешително за заустване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още