IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за отработен час са нараснали с 6,8% през първото тримесечие

Увеличението на годишна база в услугите е 11,1%, в индустрията - 4,4%, а в строителството – 3,6%

11:46 | 17.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Разходите за отработен час са нараснали с 6,8% през първото тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през първото тримесечие на 2010 година нарастват с 6,8% на годишна база.

Увеличението в услугите е 11,1%, в индустрията - 4,4%, а в строителството – 3,6%, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

В състава на общите разходи за труд*, разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават със 7% спрямо първото тримесечие на 2010 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 6,6%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -2,3% за „Други дейности” до 19,9% за „Професионални дейности и научни изследвания”.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2011 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания” - 17,9%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 17,5%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 13,4%, а най-нисък - във „Финансови и застрахователни дейности” и „Добивна промишленост” - съответно с 0,7 и 1,2%.

Намаление с 0,4% на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа” и в „Други дейности”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:15 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 13 години
Поредните лъжи, фалшификации и измами на милиционерското НСИ. Естествено когата вдигат всяка година осигурителните прагове, приети за заплати у нас, да растат нивата, които се приемат за доход. Какво друго искате, много елементарен пропаганден номер на нивото на РПУ-тата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Според справката за разходите на домакинствата се вижда, че са нараснали разходите за данъци и такси. Очаквано тези увеличени разходи се принасят и върху работодателите (и те плащат данъци все пак)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още