IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опозицията: Огромната част от страните от ЕС излязоха от кризата, ние - не

Преди гласуването утре на вота на недоверие срещу правителството "Борисов" от БСП заявиха, че биха подкрепили следващ вот на недоверие, иницииран от Синята коалиция

18:48 | 16.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Опозицията: Огромната част от страните от ЕС излязоха от кризата, ние - не

Огромната част от страните от ЕС излязоха от кризата, а ние – не. Това беше един от основните аргументи в изказванията на депутатите от опозицията по време на днешните дебати по внесения вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.

Дебатите, проведени днес преди обяд, продължиха само около три часа. Гласуването в зала на вота на недоверие от Народното събрание ще се проведе утре в 12,40 часа. За да бъде успешен вотът на недоверие, са необходими гласовете на 121 народни представители.

Инвестициите, потреблението и износът са основните фактори, които движат ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) и от тях само износът бележи ръст, затова сме в депресия. Това каза по време на дебата днес от името на ДПС (които заедно с Коалиция за България са вносителите на вота на недоверие) депутатът Йордан Цонев.

По думите му от тези фактори само износът расте, но „приносът на правителството за това е, че не можа да му попречи“. Основно заради износа има ръст на БВП на годишна база от 3,4% за първото тримесечие на годината. Обаче „не трябва да се забравя, че този ръст е спрямо първото тримесечие на 2010 г., когато имаше спад от 4,4%“. А ръстът на БВП за 2010 г. е „в рамките на статистическата грешка“, допълни Цонев.

Той посочи, че инвестициите за миналата година имат драстичен спад, а бизнесът е „на колене“ заради неизплащането навреме от държавата на дължимите суми по договори и намаляването на тези суми със 7%.

Вътрешното потребление се свива през предходните две години, а от началото на тази година единственото „постижение е, че спадът се забавя“, каза Цонев.     

Синята коалиция не участва в днешните дебати, а единствено в началото на пленарния ден нейният съпредседател Мартин Димитров прочете декларация, в която се заявява, че сините няма да участват в гласуването, защото не подкрепят правителството. Но от друга страна, смятат, че и вносителите на вота (БСП и СДС) също са виновни за кризата.

Същевременно сините посочиха, че според тях правителството се е провалило при административната реформа и в борбата с организираната престъпност и с контрабандата, особено тази на цигари. Затова е възможно сините да внесат по-нататък вот на недоверие по тези въпроси.

По този повод лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че Коалиция за България би подкрепила такъв вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
То криза има , но за определен "бизнес" :))) Те могат само по един начин да излязат от нея и това е ако спечелят изборите и се докопат до общата каца! Щото там им е бизнеса!:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
boogie
преди 13 години
Ха ха хаДанчо салфетката се изказва по икономически въпроси.Кажи по-скоро кой ти пише речите, че половината думи не ги знаеш сигурно.И как така преди 2 години шефът на коалиционните ви партньори - Сергей Станишев с прякор "хамстера", твърдеше, че в БГ криза няма, няма и да има?!?! Пък ти сега казваш - не излязохме от кризата. Питай Сергейчо дали криза въобще е имала :-)И не знам струва ли си да се говори за човек, който от ОДС мина в ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
karabache
преди 13 години
Е няма как да излезем от кризата с толкова милиарди откраднати от вас господа опозиционериНяма как да излезем от кризата при положение ,че разкулачихте държавата,20 г я оставихте на самотек и всичките ви усилия бяха съсредоточени как само да сте вие все на власт -БСП ,че ако я изпуснете и дойде някой оправен ,може да ви натика в пандиза.Няма как да се излезе при положение ,че не правехте макроикономика с план за поне 20 г напред в бъдещето.Сега ревете.Ми колците ги няма.Сградата е прогнила благодарение на вас.Тая държава ще тръгне когато ви се потърси сметка за милиардите откраднати,за мутрите,за куфарчетата с пари раздадени от вас на комсомолците 90-та година и сега виждаме къде са- в бензиностанции,в заменки,в хотели безразборно строени по черноморието и планините,язовирите.Да ви се потърси отговорност за голямата инфлация,за кредитните милиардери,те сега са пак те навсякъде изплуваха с народните пари-заеми ,които се стопиха с голямата инфлация инспирирана от вас и правехте долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още