IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 юни

07:50 | 16.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 юни

Поредната трагедия на пътя отприщи лобистки законопроекти

в. Сега

Жестока катастрофа с автобус, при която вчера загинаха 8 души и 22-ма бяха ранени, послужи за повод за поредния лобистки натиск в транспортния сектор. Преди още да е ясна причината за трагедията, от Асоциацията на автобусните превозвачи призоваха, а транспортният министър Ивайло Московски обеща законодателни промени, с които да бъде ограничено предлагането на превози и да се окрупни пазарът.

Днес България отново е в национален траур заради нелеп пътен инцидент. А законът за автомобилните превози поема към 22-рата си поправка.

И тютюнджии с дългове към НАП ще получават субсидии

в. Сега

Четири месеци преди местните избори агроминистърът Мирослав Найденов стана изключително щедър към тютюнопроизводителите, които традиционно са електорат на ДПС. "Предложили сме да отпадне изискването тютюнопроизводителите да получат субсидиите си само ако са изчистили задълженията си към НАП", обяви Найденов от Хасково. Те трябва да вземат от хазната 70 млн. лв.

Преди няколко месеца, когато се раздаваха субсидиите за всички останали земеделци, агроминистърът бе категоричен, че първо трябва да си платят данъците и едва след това да имат право на пълния размер на помощта. Найденов не отстъпи дори пред протестите пред ведомството му.

1000 разгневени съдии: ВСС да подаде оставка

в. Дневник

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки и бързо да бъдат приети промени в структурата и състава му, за да се преодолее безпрецедентната криза на общественото доверие. За това призова вчера Съюзът на съдиите в България в обръщение до съвета, министъра на правосъдието Маргарита Попова, председателя на парламента Цецка Цачева и шефа на правната комисия Искра Фидосова.

Кризата в съдебната власт отключи назначаването на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. След избора й заваляха скандални факти за конфликт на интереси и заблуждаване на Европейската комисия.

Европрограмите изоставали само с плащанията

в. Дневник

Договарянето на евросредствата по оперативните програми върви по план и дори се преизпълнява, но се изостава с плащанията по проектите, отчете министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред ресорната парламентарна комисия в сряда. По думите му към момента прогнозата за договорените средства за края на 2011 г. е изпълнена над 55%, което е добър резултат.

Изоставане има при плащанията по всички оперативни програми, но според министъра и те са „на задоволително или дори бих казал добро ниво“. Дончев не споделя опасенията от загуба на евросредства в края на годината. „Нищожен риск има само по програма „Околна среда“, но там се вземат мерки това да не се допусне“, увери той.

Златна цаца по морето

в. Стандарт

Златна излиза цацата на Златните. 10 пъти е поскъпнала рибата на народа, докато пътува от таляните или от Колхозния пазар до кръчмите в курорта. Порция от 300 г цаца удари тавана от 10,90 лв. Цената й на рибната борса е 1 лев за килограм. На крайбрежната алея и по капанчетата на плажа във Варна порция от 200-250 г се предлага за 2,90 лв. Месец преди пика на сезона в курорта Златни пясъци надуха цените. Малка наливна бира е 2 лв., а голямата 3 лева.

Този сезон поскъпна и сянката на плажа в комплекса. Чадърът е 8 лв., шезлонгът е също 8 лв., а за поръчан матрак с него се плаща още 3 лв.

Рапицата позлатява фермери в Добричко

в. Стандарт

Рапицата позлатява земеделските производители. Тя е най-печелившата култура, категорични са фермери от Добричко. Причината за високата цена на маслодайната култура е търсенето й като суровина за производство на биодизел и рапично олио. Затова и засетите площите с рапица в Добричка област постоянно се увеличават през последните години, казват зърнопроизводителите.

Вече има сделки на зелено за новата реколта на цени от 800 лв. за т. Това са рекордни нива, след като миналата година търговията е стартирала при цена от 600 лв./т.

Решават съдбата на жп линията при „Пионер” следващата седмица

в. Новинар

До седмица Министерство на транспорта ще реши съдбата на железопътната линия при гара Пионер. В сряда пред сградата на ведомството се проведе протест на ВМРО, на който партията представи своите виждания за развитието на вътрешния релсов транспорт в столицата.

Ние настояваме железопътната линия при Пионер да не бъде премахвана, а да се използва за вътрешноградска железница, заяви общинарят от ВМРО Ангел Джамбазки. По думите му, за трасето вече са похарчени много пари и няма смисъл от неговото демонтиране. Национална компания „Железопътна инфраструктура” възнамерява да продаде гара Пионер, чийто настоящ собственик е и ние се притесняваме от този факт, добави Джамбазки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още