IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Д)Ефекти в развитието на човешките ресурси

Все още са малко хората, които са започнали работа след приключване на обучения по програмата за развитие на човешките ресурси

07:52 | 16.06.11 г. 3
(Д)Ефекти в развитието на човешките ресурси

Ефектът от схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) за пореден път се поставя под съмнение след изслушването на доклада за напредъка на изпълнението на програмата към месец май 2011 г., проведено на вчерашното заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Деяна Костадинова, програмата оказва „реално въздействие върху качеството на живот на хората и пазара на труда“. Въпреки обявените приоритети за увеличаване на заетостта чрез програмата, намерилите работа безработни след съответните обучения остават твърде малко, показва статистиката.

От началото на 2011 г. до края на юни хората, които са започнали работа след обучения по схемите на програмата, са над три пъти повече в сравнение с цялата 2010 г. Расте броят и на хората, които успешно са приключили обученията си, но няма оценка доколко тези обучения са ефективни при намиране на нова работа. Същото се отнася и за преквалификационните курсове.

По думи на Деяна Костадинова „пазарът на труда ще се преструктурира според нуждите на икономиката“, но е факт, че работодателите все по-често повдигат темата за професионалната квалификация и се оплакват от недостиг на квалифицирана работна ръка.

Какво показват цифрите

Според доклада за напредъка на програмата „оперативната програма съдейства за интеграцията на пазара на труда на уязвимите групи и за повишаване знанията и уменията на работната сила“. В подкрепа на това твърдение се посочва, че до края на миналата година 34 хиляди заети и безработни успешно са повишили своята професионална квалификация. От тях обаче едва около 2 хиляди души са безработните, посочи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. Останалите 32 хиляди са били хората, включени в схемите на програмата по проекти на работодатели с цел повишаване на професионалната им квалификация. Това обясни Стелиянова в отговор на въпрос на председателя на комисията по труда Драгомир Стойнев.

Други 49 хиляди души са придобили ключови компетенции, различни от професионалната квалификация,като например езикови обучения или курсове компютърна грамотност. По програмата са създадени и 3 500 работни места.

В доклада е записано още, че „програмата допринася за продължаващата модернизация на образователната система в България“, но най-ниска усвояемост на средствата има по четирите приоритетни оси, които имат отношение към образованието и здравеопазването.

Според данните за напредъка по двете оси за насърчаване на икономическата активност, за развитието на пазара на труда и за повишаване на производителността на заетите към края на миналата година са били включени в обучения над 117 хиляди души. От тях малко над 82 хиляди души са приключили успешно курсовете, но само 5 500 от тях са започнали работа. Това са по-малко от 5% от включените в обучения и по-малко от 7% от успешно завършилите обученията.

От началото на годината към 9 юни включените в обучения лица са близо 137 хиляди души, а успешно приключилите са почти 110 хиляди души – значително повече от постигнатото през 2010 г. От тях 17 300 души са започнали работа. За половин година се отчита в пъти по-добър резултат в сравнение с постигнатото през цялата 2010 г., но започналите работа са малко под 13% от включените в обучения и под 16% от завършилите успешно.

Успехите

Успехите по програмата са свързани най-вече със създаването на временна заетост чрез насърчаване на преминаването към непълно работно време или насърчаване при разкриване на нови работни места, както и подкрепа на работодатели, които са задържали наетите във фирмите. Т.нар. субсидираната заетост бързо изчезва и ефектът й за икономиката е краткосрочен, коментират експерти.

Временната заетост помага на работодателите и работниците/служителите в определен момент, но остава неясен ефектът от субсидиите за заетостта върху по-големите обществени групи, към които са насочени. Той би трябвало да бъде измерен в предварителна оценка на въздействието на мерките по оперативната ппрограма.

На този фон трябва да се отбележи и успехът на две от мерките на програма "Човешки ресурси" - „Аз мога“ и „Развитие“. Според зам.-министър Деяна Костадинова, по схемата „Развитие“, насочена към повишаване на квалификацията на безработните, регистрирани в бюрата по труда, са подадени повече от 30 хиляди заявления. В обучения са включени 13 хиляди души, като до края на годината вероятно ще бъдат обработени всички заявления и желаещите ще бъдат обхванати в планираните курсове, поясни Костадинова.

По схемата „Аз мога“, по която основно се осъществява чуждоезиково обучение, са включени повече от 47 хиляди лица, като успешно са завършили 32 хиляди души.

Висока ефективност се отчита и по схемата „Отново на работа“, където се обучават 1 300 детегледачки и 1 256 от тях вече имат нужната специализация. 1 141 пък са започнали работа.

Програмиране и усвояване на средствата

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е най-добре програмираната от всички оперативни програми, заключиха участниците във вчерашното заседание на парламентарната комисия. По осите са разпределени почти 100% от разполагаемия финансов ресурс. Очаква се и преразпределение и пренасочване на средства към атрактивните схеми, посочи Зорница Русинова, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове и международни програми и проекти". Тя допълни, че през септември 2011 г. ще стане ясно какъв ресурс е спестен от вече приключилите мерки. Той също ще бъде преразпределен към по-атрактивните за получателите на субсидии схеми.

Според данни на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), към 13 юни 2011 г. са договорирани 1,179 милиарда лева, или почти половината от бюджета на програмата. Разплатените средства обаче са едва 10,5% (почти 252 милиона лева). Статистиката сочи, че разплащанията са 12 пъти повече спрямо средствата, разплатени в средата на 2009 г., а договорираният ресурс е нараснал с повече от 3 пъти в сравнение със същия период на 2009 г.

Предстоящо по програмата

До края на годината трябва да тръгнат процедури на обща стойност 330 милиона лева, отново по приоритетните оси за насърчаване на заеотостта. Сред тях са схемите „Вземи живота си в свои ръце“, насочена към малцинствените групи, „Аз мога повече“, отново за чуждоезиково обучение и повишаване на квалификацията на вече заети лица, „Социални иновации в предприятията“, по която работодатели могат да изграждат кътове за отдих и детски кътове за своите работници и служители.

Интересна е предстоящата схема „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност“. По нея ще се подпомагат безработни лица с идеи за собствен бизнес. Те ще бъдат обучавани, консултирани и финансово подпомогнати с цел успешно начало на техните предприятия.

Операцията ще се развива до края на 2013 г., като се очаква да бъдат създадени нови 2 500 предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sena5
преди 13 години
Тези програми са за работещи хора и по никакъв начин не подпомагат безработните. Аз съм безработна и ми отговориха, че не мога аз да си избера курс или да посетя езиков курс, защото са за работещи. Така 4е, отново се пръскат пари за заети и ефектът е хар4ене на пари. Не 4е ако бяха за безработни пак нямаше да е просто хар4ене на пари.тези програми не помагат на безработните въобще.или пък как да създам предприятие(като съм безработна) и по4ти за хляб нямам пари , па камо ли за предприятие. празни приказки..а отделно и плащане на здравната вноска от безработния- 16,80 + такса мин 0,50 за банката...откъде? тези закони са само са богати и здрави, не за бедни и болни...естествен подбор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Освен всичко друго те, /работодателите/ никога не спазват периодите на адаптация , необходими за въвеждането в работата на новите си служители! Действа се на принципа пускаме го в дълбоката вода а пък ако оцелее! То в книгите го пише как става, но кои да чете, след като самите работодатели явно им е куцало училището!:)) ...Ами корпоративната им култура и политиките налагани от тях в компаниите им!!?? ... Няма да ми стигне мястото да напиша всичките им глупости:))) .....и после служителите били ниско квалифицирани!!.А как умно гледат изпод очила от TV екраните само.......мушмуроци:))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Ами малко ще са . След като повечето от работодателите са неграмотни мениджъри и дори една ясна длъжностна характеристика не могат да оформят, какво друго може да се очаква!!? Та те не знаят какво търсят и искат! Най общо търсят хора, които са универсални , т.е каквото и да поискат работодателите от тях, да могат да го свършат с успех. А за доста хора е ясно че и най- добрия футболист ако го поставиш на грешна позиция не върши работа! Това с футболистите беше само пример, но дори и там са ни калпави работодателите и това ясно се вижда от всички ни!:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още