IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 юни

07:32 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 юни

България пак е двойкаджия в усвояването на пари от ЕС
в. Сега

България сериозно изостава както в договарянето, така и в усвояването на средства от ЕС, и е с доста по-ниски показатели в сравнение със средното ниво за страните членки от Централна и Източна Европа. Това сочи доклад на одиторската компания KPMG, който отчита периода от 2007 до март 2011 г.

KPMG поставя страната ни на последно място от десетте проучвани страни по размер на договорените средства. Тук показателят за България е 37% при средно 53%. Латвия е сред отличниците със 76%, Литва е успяла да договори 68%, а Естония - 60%. Единствено по програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ" сме на средното за десетте страни ниво.

Заплатите от "Кремиковци" - гарантирани
в. Стандарт

Няма опасност за парите на работниците, заяви за "Стандарт" синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков. Дължимите суми към работниците във фалиралия комбинат ще бъдат изплатени по реда на закона. Всички обезщетения, предвидени от Кодекса на труда, ще бъдат включени в общата сума, която ще потече към работниците, увери Банков.

Става дума освен за забавени заплати, и за парични обезщетения за неспазен срок на предизвестието, неизползван годишен отпуск и оставане без работа. Сметката за разпределение на задълженията на комбината е в процес на изготвяне.

Проверяват корабчетата по морето
в. Стандарт

Над 100 атракционни корабчета и лодки за разходки ще превозват туристите по Южното Черноморие този сезон. Всички ще бъдат проверени внезапно.

Преди да получат лиценз, собствениците трябва да докажат, че плавателните съдове са в добро състояние, имат достатъчно спасително оборудване, а екипажите са подготвени да реагират в случай на авария. Прегледът на всяко едно от туристическите корабчета продължава повече от час. Заради сложната международна обстановка, екипажите получават и допълнителни инструкции.

Шенген определя резултатите на изборите у нас
в. Новинар

Резултатите от изборите наесен ще зависят от това дали страната ни ще влезе в Шенген. Според проучване на „Отворено общество” една трета от българите заявяват, че приемането ни в Шенгенското пространство ще окаже влияние на това за кого ще гласуват на вота 2 в 1.

Данните показват също така, че едва 6 на сто от анкетираните са против присъединяването на България. 67 процента от съгражданите ни подкрепят влизането на страната в Шенген. Според директора на „Отворено общество” процентите показват, че има граждански консенсус относно влизането ни в пространството. Според него българите смятат, че членството на страната ни в Шенген ще донесе позитивна промяна за България. Същевременно 45 на сто от анкетираните са против влизането ни в еврозоната.

Лидерът на СДС-София подава оставка след местния вот
в. Новинар

Лидерът на СДС-София Борислав Бориславов е готов да подаде оставка след местните избори наесен, ако кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков не спечели вота, а общинските съветници от коалицията не са достатъчно за влизане в управлението на столицата. Това обяви пред "Новинар" самият Бориславов, като подчерта, че дори и тези резултати да бъдат постигнати, той няма намерение да се кандидатира за трети мандат в градската организация.

"Ако някой го вълнува, нямам намерение цял живот да съм председател на СДС-София", категорично заяви Бориславов. Според него обаче до местните избори всякакви резки движения по отношение на партийни отговорности и оставки не би трябвало да са актуални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още