IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юни

08:01 | 14.06.11 г.
Преглед на печата за 14 юни

Отново спорни промени в обществените поръчки

в. Дневник

Корупционните практики и липсата на прозрачност ще се запазят и с последните промени в Закона за обществените поръчки, които бяха приети от правителството миналата седмица.

Държавата и общините вече ще могат да избират дали да има назависими експерти от бизнеса в комисиите на конкурса нещо, което досега беше задължително. Освен това възложителите ще имат право да се намесват в работата на изборните комисии, които би трябвало да са независими.

Спекулата и неизплащането на издръжка вече няма да са престъпления

в. Дневник

До края на годината от Наказателния кодекс да бъдат извадени мъртвите или неефективните текстове, чието прилагане създава абсурдни ситуации. Това обеща министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Всички деяния, които вече няма да са престъпления, ще бъдат наказвани по административен път.

БДЖ още чака спешен държавен заем от 140 млн. лв.

в. Дневник

Холдинг "Български държавни железници" все още не е получил заема от 140 млн. лв. от Българската банка за развитие, с който компанията трябваше да закърпи финансовото си положение до отпускането на по-голям кредит от Световната банка. В същото време компанията е натрупала задължения към основни доставчици, а част от сметките й вече четвърти месец са блокирани заради стари дългове.

СДС се дърпа от общо явяване на изборите с Костов

в. Сега

Часове след приключването на първичните избори в "Синята коалиция" лидерът на ДСБ Иван Костов поднови предложението си към СДС за национално споразумение за явяване на местните избори, което да стане факт до 4 юли.

Според Костов резултатите от предварителния вот са важен ориентир за местните организации на двете партии при споровете за подреждането на листите.

Неговото предложение обаче не бе прието радушно от председателя на СДС Мартин Димитров, който обясни, че решенията за местните избори са приоритет на организациите по места. И напомни, че към момента СДС и ДСБ имат договорка за общо явяване на президентските избори и за вота в София. А нагласите у СДС са за широки десни коалиции и централното ръководство ще ги уважи.

Спорът за статистиката извади наяве работещи безработни

в. Сега

Регистрирани безработни, които работят в сивия сектор, е установила статистиката по време на тримесечните си изследвания на работната сила у нас. Това стана ясно по време на дебат по БНТ между шефките на НСИ Марияна Коцева и на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова кои данни за безработицата са по-верни.

Статистическият институт вади по-висока безработица и дразни социалния министър Тотю Младенов, който се гордее, че я е свалил под 9%. Коцева обясни за пореден път, че за статистиката безработни са само лицата, които активно си търсят работа без значение дали са регистрирани или не в бюрата по труда.

"Имаме хора, които са регистрирани като безработни, но при нас след анкета се установява, че са заети в неформалната икономика", твърди шефката на НСИ.

Таван на цените в болниците

в. Стандарт

След като въведе еднакви цени за избор на екип, здравното министерство обмисля да сложи и таван за цените на допълнителните услуги в болниците, за които пациентите плащат от джоба си.

В момента цената на една ВИП стая например варира от 20 до 125 лв. за ден. От 5 до 15 лв. пък струва на придружителя на болния да остане с него в клиниката.

Според сега действия закон ръководството на всяка болница определя дневната такса за самостоятелните стаи и другите допълнителни услуги.

Слагат на тезгяха компанията, която е реставрирала филма "Оркестър без име"

в. Стандарт

Аудио-видео "ОРФЕЙ" ЕАД ще бъде приватизирано. Дружеството ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Това предвижда проек за промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, изготвен от депутати от ГЕРБ.

Другото дружество, което ще бъде извадено от забранителния списък, е "Военно издателство" ЕООД. Компанията е 100% държавна собственост, като е специализирано в издаването на книги с историческа, политическа и военна насоченост.

До месец ясна присъдата на Николай Цонев

в. Новинар

До един месец Военно-апелативният съд в София ще се произнесе по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, стана ясно вчера. Цонев е на подсъдимата скамейка за престъпление по служба. Според прокуратурата той е сключил четири неизгодни сделки за самолетни и авточасти, когато е бил още шеф на Дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още