IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шматко: Никой никога няма да предложи условия като нашите за АЕЦ „Белене“

Руският енергиен министър очаква до „два-три“ месеца цената на проекта да стане окончателно ясна

19:21 | 13.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Шматко: Никой никога няма да предложи условия като нашите за АЕЦ „Белене“

"Никой никога повече няма да предложи условията, които сега Русия предложи на България за изпълнението на проекта "Белене"", посочи на енергетиката на Русия Сегей Шматко, допълвайки че има предвид не само кредитирането и цената, съобщава ИТАР-ТАСС.

Цената за строителството на българската АЕЦ "Белене" ще бъде определена през идните три месеца, уверен е руският министър.

"Неотдавна се срещнах с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България. Според мен през идните два-три месеца ще можем окончателно да проведем преговорите по ценовото предложение", каза Шматко.

Министърът припомни, че проектът е преминал всички необходими експертизи в България и изрази увереност, че ще премине и допълнителни проверки предвид препоръките на Европейския съюз, свързани с аварията е АЕЦ "Фукушима".

"Абсолютно сме уверени, че техническият проект на АЕЦ "Белене" ще покрие тези допълнителни изисквания", заяви той.

В областта на атомната енергетика трябва да се създаде наднационална система от стандарти за сигурност и да се унифицират технологиите, посочи Шматко.

Министърът изрази и увереност, че "не съществуват алтернативи на атомната енергетика".

Всичко за проекта АЕЦ "Белене" може да проследите тук

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 13 години
Швейцария също спира ядрените централи, а ние получаваме "страхотни" НО много секретни оферти (Само ББ и ЦЦ в момента знаят колко са изгодни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ivray
преди 13 години
Да, бе да, няма алтернативи. Руски невеж мафиот!!! Ние тук ядем доматите с колците или какво? Върви си у дома и си съсипвай Русия заедно с Путин. Германия спира всички централи през следващите години. Италия реши да ги спре. Във Франция, която е почти напълно на атомна енергия, се надигат гласове да спрат да я ползват. Само до мухлясалите руски мозъци това не стига и продават ли продават. А ние купуваме като балъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
marketleverage
преди 13 години
и още нещо поне според мен изглежда по добре идеята за някои нов съвремен реактор в козлудуй на мястото на затворените наприме отколкото за цял нов аец - би трябвало и по-евтино да излезе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
marketleverage
преди 13 години
ами да видим тогава да ги обявят публично тези цифри на невроятната оферта... освен това да се постарае да изхвърли всичките лапачи които са се наредили на опчашка на проекта ако руската страна има воля може да го направи за да не изглежда на българите че някои се облагодетелства за тяхна сметка... и тогава защо и да не купим от руски реактори, които обаче да могат да се зареждат и с еропейско гориво защото света геополитически не се зане какъв ще бъде дори след 10 години... камо през целия период на живота им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още