IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикатите ще протестират срещу приватизацията на "Благоевград БТ"

Подозренията на работещите в цигаранета фабрика са, че поставените условия за раздържавяването на холдинга целят той да бъде купен за "жълти стотинки"

15:28 | 13.06.11 г.
Синдикатите ще протестират срещу приватизацията на "Благоевград БТ"

Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" организират утре мълчалив протест срещу приватизацията на печеливша фирма „Благоевград-БТ“, обявиха на пресконференция председателите на двата синдиката в предприятието Владимир Христов и Христо Япраков, съобщи БТА. Протестът е и срещу липсата на социални гаранции за работещите във тютюневата фабрика.

По думите на Владимир Христов не може единственият довод за приватизацията да бъде, че бюджетът е издънен и трябва да се напълни. Оповестените условия за раздържавяването на холдинга според него целят да бъ бъде купен от български бизнесмени за жълти стотинки.

Позицията на изпълнителните съвети на Националния синдикат на тютюноработниците към КНСБ и на синдикат "Тютюнева промишленост" към "КТ Подкрепа" е изложена и в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов на 26 май. В него се посочва, че приватизация на "Булгартабак холдинг" е пореден опит процедурата да завърши в полза на "нечий интерес, различен от този на държавата".

В писмото до министър-председателя се настоява за спиране на процедурата за приватизация на холдинга от страна на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както и за отстраняване на изпълнителния директор на АПСК Емил Караниколов, който според синдикатите има некоректни отношения със социалните партньори.

Синдикалистите настояват и за оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков "поради изолирането му от процесите по приватизацията и евентуалните проблеми, които ще последват от смяната на собствеността".

В края на миналата седмица Агенцията за приватизация обяви, че 10 компании са купили документация за сделката за  79.83% от тютюневия холдинг. Колко от тях проявяват действителен интерес към българската компания ще се разбере на 4 юли, когато е срокът за подаване на предварителни заявления за участие, коментираха от двата синдиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още