IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пуснаха автомобилите по новото платно на надлез "Скобелева майка" в Пловдив

Поземлена комисия връща земи в „ушите” на съоръжението, спъва втория етап на ремонта

14:12 | 13.06.11 г.
Пуснаха автомобилите по новото платно на надлез "Скобелева майка" в Пловдив

Без традиционното рязане на ленти днес преди обяд в Пловдив беше пуснато в действие изцяло обновеното южно платно на надлез "Скобелева майка". Това е голямо и сложно пътно съоръжение на  входа/изхода на Пловдив към Черноморието, към Хасково и Турция с изключително натоварен трафик. Съоръжението е част от републиканската пътна мрежа и финансирането е осигурено от държавата. Такъв мащабен ремонт през последните 10 години в Пловдив не е извършван.

Стойността на цялостния ремонт е 9 милиона лева. В приключилия първи етап са усвоени 5 милиона лева. Директорът на изпълнителя на обекта  фирма „Пътища” АД – Пловдив, инж- Ангел Коджаманов увери, че при ремонта на южното платно на надлез "Скобелева майка" са вложени най-добрите материали. Настилката - сплит мастик, по думите му е възможно най-добрата. Положена е и постоянната маркировка, макар движението сега да се извършва двупосочно само по ремонтираното платно, за да не се харчат после излишни пари.

„Пътища” АД дава 10 години гаранция на платното и съоръженията към него. Строителите уверяват, че надлезът е ремонтиран така, че да издържа на земетресения, както и на силно натоварване, в това число – и от преминаващи танкове, например. Дължината на южното платно на надлеза е 1300 метра, ширината - 11 метра.

Ремонтът на надлез "Скобелева майка" се проточи много дълго. „Пътища” АД спечели търга още през 2008 г., но реално строителството започна едва през ноември 2010 г. През това време фирмата се сблъскала и с куриозни проблеми. Оказва се, че Поземлената комисия е върнала на собственици земи, които попадат в така наречените „уши” – подходите към надлеза. И сега трябва да се извършват отчуждителни процедури, за да може без проблеми да приключи и вторият етап от ремонта на пътното съоръжение. Любопитен е фактът, че собствениците са си получили имотите именно през същата тази 2008 г., когато вече бил приключил търгът за избор на изпълнител на обекта.

Още преди да тръгнат първите автомобили по южното платно, започна ремонтът на северното. Тук строителите ще трябва да разрушат и железопътен прелез.

Утре (14 юни) управителят на област Пловдив инж. Иван Тотев ще има среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, както и с шефа на агенция „Пътна инфраструктура” Сергей Михалев. В нея ще участва и бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев. „Ще лобираме силно за финансиране на ремонта и на връзките към надлез "Скобелева майка". Необходими за общо 4 милиона лева за тях, но не само в една бюджетна година”, поясни Иван Тотев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още