IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 юни

07:42 | 13.06.11 г.
Преглед на печата за 13 юни

Брюксел: Заплашени са най-малко 180 млн. евро за селските райони
в. Дневник

Заради бавното обработване на проекти през последните три години и малкото сключени договори от фонд "Земеделие" се увеличава рискът в края на годината България да загуби пари по Програмата за развитие на селските райони. Въпросът вече не е дали, а колко ще загубим и ако прогнозите в началото на 2011 г. бяха за 80 - 120 млн. евро според междинната оценка на програмата, вече са нараснали най-малко на 183 млн. евро.

Лошите очаквания са на Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия (ЕК). Това са част от 567 млн. евро, които България е поела ангажимент да усвои до края на 2011 г. Рискови са и парите за агроекология, от които са усвоени около 2%.

Спедицията и логистиката гонят нивата отпреди кризата
в. Дневник

Спедицията и логистиката вече гонят нивата отпреди кризата, а в определени сектори като селското стопанство, цветната металургия и услугите обемите от 2007–2008 г. вече са надхвърлени. Вагони и камиони за превоз на товари не достигат, което води до поскъпване на транспортните услуги. Основната причина за положителната тенденция в сектора е повишеният износ, като вече има тенденция и за покачване на вноса.

Това показват обобщените данни на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, съобщи пред "Дневник" председателят й Георги Минчев, който е управител на "Транс Балкани". В асоциацията членуват около 80 компании, сред които най-големите в бранша.
За 2010 г. оборотът на фирмите в асоциацията е бил близо 548 млн. лв., което с около 40 млн. повече спрямо предходната, но с около 90 млн. лв. по-малко спрямо пиковата 2008 г.

ГЕРБ въвежда 10-годишна давност за всички длъжници
в. Сега

Под благовидния предлог да няма вечни длъжници ГЕРБ се готви да увеличи двойно срока, след изтичането на който даден борч на гражданин се отписва. Предложението е в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) да се запише, че ще има 10-годишна абсолютна давност за задълженията, включително за парно, ток, вода и телефонни сметки. Сега давността е 5 години.

"В момента при данъчни задължения има 5-годишна давност. Но при всяко действие на публичен изпълнител, дори да се вземе справка по уточняване на дълга, давността се прекъсва и започва да тече нов 5-годишен срок. Така се получавало порочен кръг и в крайна сметка борчът остава несъбираем. Ние искаме да се наложи една 10-годишна абсолютна давност, така че, ако държавата или някой друг не успее да събере дължимото си за този срок, гражданинът бива окончателно освободен от тях", обясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Намалява използването на детски труд у нас
в. Сега

С една трета са намалели исканията за наемане на непълнолетни лица до 18 г., показват данни на Главната инспекция по труда по повод вчерашния Световен ден срещу детския труд. През 2010 г. трудовите инспектори са издали едва 1834 разрешения, докато година по-рано те са били с около 1000 броя повече. В предкризисните 2007 и 2008 г. разрешенията са били към 5600, а през 2006 г. са повече от 8400.

Намалението на броя на работещите деца в кризата може да се обясни с факта, че те се наемат най-вече заради нискоквалифициран труд, но по доста затегната процедура. А стагнацията изхвърли от пазара на труда основно нискоквалифицирани работници, които могат да бъдат наети много по-лесно. В същото време през 2010 г. са установени 2786 нарушения за неспазването на законодателството при наемане на деца.

Продават пощите
в. Стандарт

Държавната компания "Български пощи" ще бъде приватизирана, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски за в. "Стандарт". Първият вариант е да се приватизира миноритарен дял. Другата опция е да се привлече стратегически инвеститор, който да увеличи капитала на дружеството и придобие част от акциите. Не зная кой от вариантите е по-подходящ, защото и двата имат предимства и недостатъци, каза Московски. Министърът е възложил по най-бързия начин да се изготви стратегия с външен консултант, която да направи анализ и да се реши какво да се прави. Компанията няма средносрочна, нито дългосрочна програма за развитие. Досега са правили планове година за година. Московски поискал да им види стратегията и тогава разбрал, че такава няма.

Кризата ни върна на родното море
в. Стандарт

Българите почиват основно в Гърция и Турция, когато изберат ваканция извън страната. Това твърди зам.-шефът на Българската туристическа камара Евелин Виделов. Най-много нашенци си оставят парите в Турция, защото там офертите са малко по-евтини, обясни той. Заради кризата обаче 12% повече нашенци през тази година ще прекарат ваканцията си у нас вместо зад граница.

Плащаме по 300 лева на година за лекарства
в. Новинар

Българинът е изпил лекарства и хранителни добавки средно за около 300 лева през миналата година. Това съобщи на семинар във Велинград Николай Данчев, заместник-декан на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София.

Най-често търсени били лекарствата за язви, киселини и диарии, както и за сърдечно-съдови и ракови заболявания. Също така българинът е изхарчил средно по 50 лева за лекарства без рецепта, които сам е решил да си купи. За самолечение най-купувани били илачите за грип, простуда, витамини и минерали.

Няма да вдигат пенсии и заплати от 1 юли
в. Новинар

Увеличението на пенсиите и минималната заплата няма да влезе в сила от 1 юли. Това заяви изненадващо финансовият министър Симеон Дянков, който в събота бе на посещение в Карнобат. Той отказа да се ангажира с определяне на точна дата за старт на тези промени.

Дянков обясни, че кабинетът все още не е решил дали може да се очаква такова повишение. „Това са просто слухове, които се подават, за да върви темата. Аз нямам мнение, аз гледам цифри и като видим цифрите и какво излиза, тогава си казваме”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още