IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев обеща от сряда онлайн връзка при кандидатстването за общестевни поръчки

Поне 7-8 килогарма хартия тежи документацията за един проект, обяснява министърът за еврофондовете

09:47 | 10.06.11 г.
Дончев обеща от сряда онлайн връзка при кандидатстването за общестевни поръчки

Системата за електронно подаване на документи за обществени поръчки ще заработи от сряда, каза пред bTV министърът за еврофондовете Томислав Дончев. "Един проект има поне 7-8 килограма хартия. На първо място електронното кандидатстване пести средства", допълни министърът.

Най-важният ефект от въвеждането на електронното подаване е, че се премахва потенциалът за субективизъм. "Самата система предполага друг вид дисциплина и за тези, които подават документите, и за тези, които ги обработват", уточни Дончев.

По думите му, след като бъде приет Законът за обществените поръчки, ще се направят "типови" документи, т.е. ще има стандартен набор от документация, която ще бъде попълвана от всички в зависимост по каква поръчка или проект кандидатстват. Това от една страна ще доведе до по-добра дисциплина, а от друга ще бъде и улеснение за бизнеса, смята той.

Томислав Дончев заяви, че се надява в бъдеще строгите правила за европейското финансиране да се приложат към всички обществени поръчки от държавния бюджет, но в момента няма ресурс за подобен контрол.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) беше одобрен в началото на юни от Министерския съвет. В закона се регламентират всички видове режими и процедури за възлагане на поръчки в зависимост от тяхната стойност. Целта е да се опростява структурата на законодателството чрез намаляване на броя на подзаконовите нормативни актове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още