IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили отново отчитат ръст

За първите пет месеца на 2011 г. са сключени с 20% повече сделки спрямо същия период на миналата година

12:32 | 09.06.11 г. 1
Продажбите на автомобили отново отчитат ръст

Продадените автомобили за първите пет месеца на годината са 8800, като в сравнение със същия период на 2010 г. отчитаме ръст от 20%. Това съобщи председателят на управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) Стоян Желев преди откриването на Международния автомобилен салон, който ще се проведе от 11-и до 19-и юни в София.

Леките автомобили отново са най-търсените, като за петте месеца са продадени 8300. Изтъргуваните мотоциклети са 130, а 500 са товарните автомобили и камионите.

Желев поясни, че статистиката не отчита автомобилите, които са реекспортирани, затова не може да се каже каква част от тях остават в страната. За Германия са изнесени 1300 автомобила, толкова са и за Македония. Основната причина за износа са конкурентните цени и ниската покупателна способност на българските клиенти, добави Желев.

Положителното е, че по ръст на продажбите България се нарежда на едно от първите места в Европа, каза Желев. Търговията в Германия отбелязва двуцифрено увеличение на продажбите, а в Гърция спадът обяснимо се задълбочава, допълни Стоян Желев.

На въпрос дали вижда перспективи на автомобилния пазар Желев отбеляза, че най-лошотго е отминало. „Подемът не е започнал, но е въпрос на време кога, а не дали той ще настъпи“. Той се надява в близките пет години резултатите от търговията да надхвърлят нивата от 2008 г.

Относно продажбите на електромобили в България, експертът съобщи, че те са започнали добре и се надява до края на годината да се продадат още няколко коли. „Няма реални промени в законодателството, цената им е доста висока, но няма и станции за зареждане. Това спира желаещите да купуват електоромобили“, обясни още Стоян Желев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още