IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Челопеч Майнинг пуска модернизираната си обогатителна фабрика

Проектът за модернизация е на обща стойност 150 млн. долара

09:15 | 09.06.11 г.
<p>
	Рудник Челопеч. <em>Снимка: Челопеч Майнинг </em></p>

Рудник Челопеч. Снимка: Челопеч Майнинг

„Челопеч Майнинг“ ЕАД пуска днес модернизираната си обогатителна фабрика, съобщиха от компанията. С нея годишната производителност на дружеството ще се удвои до 2 млн. тона руда.

Проектът за модернизация е на обща стойност 150 млн. долара. Досега в него са вложени 95 млн. долара, 23 млн. от които в обновяване на фабриката, която преработва рудата до медно-златен концентрат.

С модернизацията на обогатителната фабрика процесите на преработка на рудата са автоматизирани. Обновени са и съоръженията на хвостохранилището в района. Изградена е нова инсталация за запълване на иззетите пространства в рудника с част от отпадъка от флотация.

В процес на изграждане е 4 км наклонена галерия от повърхността до ниската част на подземния рудник. Предстои инсталиране на подземен трошачен комплекс и конвейер за транспортиране на натрошена руда до повърхността, както и нова вентилационната система. С оптимизирането на процесите във фабриката и рудника се премахва основен източник на прахови емисии и шум и се намалява използването на свежи води за промишлени нужди.

„Челопеч Майнинг“ е дъщерно дружество на канадската компания Dundee Precious Metals Inc., която стопанисва минно-добивното предприятие в Челопеч от 2004 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още