С началото на туристическия сезон агенцията за безопасност на храните започва масови проверки в хотелските ресторанти по морето, където се предлага услугата all inclusive. Това съобщи в интервю за Нова телевизия изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.
Кампанията беше предизвикана след сигнали за договорки между големи търговски вериги и хотели, които изкупуват хранителни продукти на границата на срока им на годност, доставяни на по-ниски цени, припомни Войнов. В проверките ще се включат и експерти от Комисията за защита на потребителите.
Здравните инспектори ще проверяват вида, произхода и съхранението на продуктите в кухните, хигиената на помещенията и задължителните правила на работа на персонала.
Освен постоянния телефон за връзка, агенцията по храните предвижда да открие и приемна, където да се обработват подадените сигнали.
"Ако имаме някакви съмнения по отношение на храната, която ни предлагат по време на почивка, имаме пълно право да поискаме сертификат за качеството й и срока на годност", припомни Войнов.