IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 юни

08:14 | 08.06.11 г.
Преглед на печата за 8 юни

Половината от Западния парк в София може да се застрои

в. „Дневник“

Близо половината от територията на най-големия парк в София – Западния, може да бъде застроен. За това алармира депутатът от „Атака“ и зам. председател на парламентарната комисия по регионална политика Николай Пехливанов при обществена дискусия за презастрояването на големите градове и курорти.

В тази връзка депутатът е внесъл промени в Закона за устройство на територията, които да предотвратят бъдещото презастрояване на населените места.

Само за една година прокуратурата е платила 1 млн. лв. обезщетения на граждани

в. „Дневник“

Общо 1 102 224 лв. обезщетения на граждани, пострадали от действията на прокуратурата, е платила държавата през миналата година. Това отчитат от обвинението на фона на изводитe в годишния си доклад за активизиране срещу тежката престъпност, ръст на разкриваемостта и драстичен скок на исканията за подслушване

През 2010 г. прокуратурата е платила компенсации по 166 дела, но съвсем не се е разплатила с всички, пострадали от гафовете в работата й. По данни на Висшия съдебен съвет хора,спечелили 248 дела, чакат над 5 млн. лв. от обвинението.


Партиите ще спечелят най-много от вдигането на минималната заплата

в. „Сега“

Партиите ще спечелят най-много, ако минималната работна заплата бъде увеличена от 1 юли, става ясно от прегледа на плащанията, които са обвързани с нея. Над 6.2 млн. лв. повече за партийни субсидии ще трябва да предвиди хазната за догодина, ако заплатата скочи от 240 лв. на 270 лв.

Но ако увеличението стане факт в началото на 2012 г., както иска бизнесът, субсидията им на практика ще бъде замразена, тъй като тя се определя по размера й към 30 септември на предходната година.

Партиите с над 1% на последните парламентарни избори получават по 5% от минималната работна заплата на спечелен глас. През 2012 г. ГЕРБ би имал право на над 22.6 млн. лв. годишна сума за издръжка, което е с 2.5 млн. лв. повече от сега. Общо издръжката на партиите струва около 50 млн. лв. на година.

ГЕРБ не иска да се връщат парите за пенсии на фондовете

в. „Сега“

Управляващите ще се опитат да не връщат обратно в частните фондове парите, които бяха прехвърлени в НОИ за част от хората в тежките професии. Това става ясно от настроенията в ГЕРБ и социалното министерство. Така наречената национализация беше отменена с решение на Конституционния съд.

Според някои юристи е възможно да не се върнат парите, тъй като решенията на съда имат сила занапред, други обаче са на противоположното мнение.
Вчера ГЕРБ трябваше да обсъди проблема на парламентарна група, която завърши късно. Преди това никой не искаше да коментира. Днес социалният министър Тотю Младенов събира фондовете, синдикатите и своите експерти да търсят решение.

София направи още отстъпки за централната баня

в. „Сега“

Централната минерална баня да бъде дадена на концесия без годишна такса за инвеститора е поредното предложение на общинската администрация.

Общината опита вече на два пъти да намери инвеститор, но безуспешно. Затова сега условията са облекчени максимално и предвижданата такса от 160 000 лв. годишно за кметството отпадна.

Концесионерът ще трябва да ремонтира сградата и да изгради СПА и лечебен център, и за 12 г. да печели от посетителите. Според изчисленията на "Московска" 33 инвестицията ще е между 6 млн. лв. и 8 млн. лв. Идеята е с част от водата от минералния извор да се отопляват Министерският съвет и сградата на направление "Архитектура и градоустройство.

Производител на коли инвестира в България

в. „Стандарт“

Три големи европейски компании са изпратили свои хора у нас, за да оглеждат България за бъдещи инвестиции. Сред тях са компании в сферата на автомобилостроенето, химическото производство и изработката на мебели. Това каза за "Стандарт" директорът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, но отказа да разкрие имената на фирмите.

Освен у нас те оглеждали терени за проектите и в още 2-3 други държави. Стефанов взе участие в конференцията "Нови перспективи в търговските и икономически отношения между САЩ и България". У нас са пристигнали и представители на 7 компании, които искат да аутсорстват услугите си. По-голяма част от тях са от САЩ, допълни Стефанов.

Даваме отчет за парите си на границата

в. „Стандарт“

Митничарите ще могат да ни питат откъде са парите ни и за какво ще ги харчим зад граница. Това предвиждат промените във Валутния закон, който днес ще бъде разгледан от Министерския съвет.

Освен това в 15-дневен срок в БНБ ще трябва да се декларира всяко откриване на сметки в чужбина, както и купуване на ценни книжа от друга страна без посредник.

Бум на жалбите срещу столичната „Топлофикация”

в. „Новинар“

С излизането на новите изравнителни сметки на 1 юли се очаква бум на жалбите срещу „Топлофикация София”. Гражданите са възмутени от прогнозните цени, които не могат да се обвържат с реално потребената от тях топлоенергия, коментира пред „Новинар” Ирена Пейкова от гражданско движение ДНЕС.

От постъпилите в организацията 10 370 сигнала срещу топлофикационните дружества в страната 70 процента са за столичната „Топлофикация”. От движението очакват ръст на заведените срещу дружеството дела. Софиянци се жалват най-вече от надписването на отопляеми обеми и такса „сградна инсталация”.

За много от тях сметките са неясни и неразбираеми, а отоплението на жилищата им въпреки постоянно растящите сметки е некачествено, коментира Пейкова. Много от абонатите се оплакват, че температурата на предлаганата от „Топлофикация” топла вода била значително под нормативните 55 градуса.

Близо 2000 бандити тормозят страната

в. „Новинар“

Близо 2000 са бандитите, които тормозят страната. "Активният криминален контингент се състои от 1977 лица", съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след националното съвещание на ръководството на МВР.

По време на миналогодишното съвещание на силовото ведомство беше съобщено, че „едрите” престъпници са между 250 и 300. "Лидерите на престъпни групи у нас са 250", отчете отново Цветанов.

Сред престъпниците преобладават най-вече тези, които се занимават с наркотици. Те са 668. Според статистиката на МВР има спад на престъпленията срещу личността. От януари до май тази година били извършени с 13 убийства по-малко, отколкото за същия период на 2010 г. Днес убийствата са 52, а миналата година са били 65. Освен това всички убийства били разкрити, отбеляза вътрешният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още