IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Прехвърлените в НОИ вноски за пенсии не трябва да се връщат на фондовете

След като Конституционният съд обяви промените в Кодекса за обществено осигуряване като противоречащи на основния закон, синдикати и правителство ще обсъждат казуса

18:28 | 07.06.11 г.
КНСБ: Прехвърлените в НОИ вноски за пенсии не трябва да се връщат на фондовете

Прехвърлените в бюджета на НОИ 108 млн. лева не трябва да бъдат върнати в пенсионните фондове, съобщи президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, предаде БТА.

Според Димитров от решението на Конституционния съд (КС), с което се обявява за противоконституционно прехвърлянето на средства от професионалните пенсионни фондове в НОИ, не следва, че средствата трябва да се върнат.

Пенсионните фондове нямат претенции към тези средства, а пенсиите на засегнатите хора са гарантирани, отбеляза Димиторв. Той посочи, че КНСБ иска да се гарантират правата за ранно пенсиониране на категорийните работници и за това ще настояват на насрочената утре експертната среща, на която ще бъдат обсъдени последиците от решението на КС.

Президентът на КНСБ отбеляза, че решението на съда не поставя под съмнение правата на хората, които са работили при тежки условия на труд и поради това кодексът им дава право на предсрочно пенсиониране. Това право получават категорийните работници - миньори, металурзи и то е валидно до края на 2014 г., посочи той.

Според Димитров дискусионен е въпросът дали трябва да бъдат откривани нови партиди на тези 44 хиляди души в пенсионните фондове.

Вчера КС обяви за противоконституционно прехвърлянето на вноските за пенсия на родените преди 1960 година от частните пенсионни фондове в НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още